Президентът: Натискът към България по темата за РС Македония ще се засилва

Президентът Румен Радев, БНТ

Натискът върху България през следващите месеци по темата за Република Северна Македония ще продължи да се засилва, заяви президентът Румен Радев в сряда. Той участва Бледския стратегически форум в Словения, който събира лидерите на балканските страни с ръководителите на ЕС.

"Призовавам всички партии, от които зависи съставянето на редовно правителство, че натискът върху България ще се засилва и ние имаме нужда от редовно правителство и работещ парламент, които ясно да отстояват нашата национална позиция пред европейските ни партньори", каза Радев пред БНТ.

По-рано премиерът на Република Северна Македония Зоран Заев изрази надежда София скоро да има стабилно правителство, за да продължат разговорите за евроинтеграцията на Скопие.

Очакванията за компромис към България растат, защото през последните години отношенията със Скопие са били водени в задънена улица и България е останала изолирана, обясни президентът Радев.

По думите му, гласувана през юли резолюция на парламента в Скопие бетонира неизпълнението на Договора за добросъседство от 2017 г. Резолюцията очертава езикът и идентичността като червени линии, по които Скопие няма да преговаря със София.

Президентът отново повтори, че основен приоритет на българската външна политика остава евроинтеграцията на Западните Балкани и че България е най-заинтересована от това РСМ да стане член на ЕС, но при изпълнение на поетите ангажименти.

Очакваме защита на правата на хората с българско самосъзнание в Скопие, премахване на повратната представа за България в учебниците, паметниците и медиите там и спиране на езика на омразата.

Радев благодари на президента Стево Пендаровски и премиера Зоран Заев за възстановяването на диалога на най-високо ниво, в каквато посока са системните усилия на служебното правителство.

"Призовах нашите европейски партньори натискът да не бъде само върху България. Вярвам, че с общи усилия ще стигнем до устойчиви решения, но това не може да става за сметка на българският национален интерес", каза президентът.

В Блед той проведе среща на "четири очи" с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?