Президентът назначи Димитър Георгиев за шеф на ДАНС

Димитър Георгиев. Снимка: БГНЕС

Президентът Росен Плевнелиев назначи Димитър Георгиев за председател на Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС) със свой указ от 18 март, съобщават от администрацията на държавния глава.

 

Любопитен момент е, че за назначението първо информираха официално от МВР, публикувайки във ведомствения сайт съобщение, че вътрешният министър Румяна Бъчварова "разговаря с новоизбрания председател на ДАНС Димитър Георгиев".

Впоследствие от президентството изпратиха до медиите и своя информация, от която стана ясно, че "назначението на председателя на ДАНС, както и на главен секретар на МВР, бяха съгласувани с държавния глава по време на срещата му с министър-председателя Бойко Борисов на 6 март в рамките на месеца на политическите консултации на "Дондуков" 2".

Георгиев бе предложен за ръководния пост след кризата предизвикана в сектора за сигурност от внезапната оставка на бившия вътрешен министър Веселин Вучков. Той напусна правителството в началото на месеца, несъгласен със становището на правния отдел в Министерския съвет, че влезлите в сила промени на законите за МВР, ДАНС и СРС позволяват стартиране на процедури за назначаване на главния секретар на МВР и шефовете на ДАНС и ДАТО.

Мястото му бе заето от досегашния вицепремиер по коалиционната политика и административната реформа Румяна Бъчварова. Междувременно премиерът Борисов все пак поиска оставките на главсека на МВР Светлозар Лазаров и на шефа на ДАНС Владимир Писанчев.

На мястото на Лазаров правителството предложи, а президентът назначи досегашния му заместник Георги Костов. Начело на ДАНС пък застава Димитър Георгиев, който бе зам.-вътрешен министър в първия управленски мандат на ГЕРБ. Преди това той оглавяваше "Международно оперативно полицейско сътрудничество" в МВР. Георгиев работи в системата на МВР от 1993 г., когато започва като инспектор в тогавашната Национална служба "Сигурност", която от 2008 г. е в рамките на ДАНС.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?