Президентът назначи Кирчо Киров за директор на НРС

Президентът Георги Първанов подписа указ за назначаването на Кирчо Киров за директор на Националната разузнавателна служба и го произведе в чин бригаден генерал. По предложение на правителството Киров стана титуляр след като близо година бе само изпълняващ длъжността.

Все още Киров няма сертификат от Брюксел за работа със секретна информация на НАТО, но според шефката на Държавната комисия по сигурност на информацията Цвета Маркова той ще го получи през март.

Полк. Киров е на работа в разузнаването от 1975 година.

Покрай шпионския скандал с Германия, когато немски разузнавач бе арестуван за предадена информация на служителка то българското разузнаване, депутатът Маркус Мекел призова страната ни да не изпраща в натовски държави за свои представители хора, работили за бившите комунистически тайни служби. Той посочи, че шефът на НРС полк. Кирчо Киров - не се ползва с доверието на западните страни, защото в продължение на 15 години е работил за комунистическите тайни служби по направление на Запада.

Самият Киров обясни тогава, че не бил работил срещу западни държави, а по линия на Албания и Сърбия.

Киров бе издигнат за и.д. шеф на разузнаването като компромисна фигура след като натовски партньори категорично отхвърлиха кандидатурата на о.з. ген. Бриго Аспарухов. Тогава и партньорите не възразиха за Киров, въпреки че е работил в Държавна сигурност, защото е заемал ниски длъжности.

Нито една от политическите сили у нас не реагира сега, когато правителството обяви, че ще назначи Киров за постоянно на поста.

Освен, че е работил в ДС, Киров се ползва с подкрепата на БСП и на президента, излъчен от соцпартията. Братът на новия генерал е член на ВС на БСП, а синът му е в ръководство на Младежката организация на БСП в столицата.

Още от България