Президентът назначи критик на прокуратурата за правен съветник

Бойко Рашков

Президентът Румен Радев назначи бившия председател на Бюрото за контрол на специалните разузнавателни средства Бойко Рашков за член на своя правен съвет.

"Бойко Рашков има дългогодишен юридически стаж. В професионалната си кариера е заемал редица отговорни държавни постове като директор на Националната следствена служба, директор на Специализираната следствена служба, член на Висшия съдебен съвет, народен представител в 39-ото Народно събрание, заместник-министър на правосъдието", гласи съобщещнието на прокуратурата.

Бойко Рашков е доцент доктор по наказателен процес и ръководи катедра "Наказателноправни науки" в Юридическия факултет на Университета за национално и световно стопанство.

През януари, когато избухна скандалът с публикуваните от прокуратурата записи на президента, Рашков обяви, че това е незаконно и призова Висшия съдебен съвет да провери главния прокурор Иван Гешев,

Преди няколко дни Рашков коментира, че прокуратурата безпрецедентно е потъпкала принципа на следствената тайна и използва събрана със СРС информация за политически цели.

Откакто Иван Гешев оглави прокуратурата, неин предпочитан прийом стана избирателното публикуване на стенограми от разпити, снимки, и разпечатки от SMS-и и чатове. В последно време прокуратурата разпространи чатове на обвиняемия бизнесмен Пламен Бобоков с президентския съветник Пламен Узунов, както и съобщение на Бобоков до президента Румен Радев, който настоя държавното обвинение да публикува целия чат.

"Не познавам хипотезата с чатовете около президента, Бобокови и т.н., но ми прави много силно впечатление, че са запазени данни от разговори или обмена на електронна комуникация между двама души, която не виждам в момента да има наказателно-правно значение, но въпреки това тя е съхранена. За мен е граничещо с нарушение на закона. За да може да се използва чисто политически и забележете от кой – от прокуратурата. На каквото поведение по нашата Конституция тя няма право. Впечатлява силно фактът, че се публикува само част от тази комуникация. За мен това е възмутително", каза Бойко Рашков.

Той коментира, че прокуратурата е потъпкала принципа на следствената тайна и то безпрецедентно.

"Няма нито един главен прокурор досега, който да си е позволявал така свободно да изнася информация, събрана чрез СРС. Това е единственият главен прокурор. И аз не знам той какво цели – да злепостави цялата държава пред света. Това иска да направи този човек. В името на благодетеля, който го е избрал", каза Рашков.

Според него в момента се води битка между министър-председателя и президента. Прокуратурата изпълнява ролята на политическо средство, обясни той преди два дни пред БНР.

Преди няколко дни президентът назначи за свой съветник и директора на правната програма на "Отворено общество" Иванка Иванова, която от години призовава за съществвена реформа на съдебната система и в частност на прокуратурата.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?