Президентът назначи проф. Димитър Костов за член на ЦИКМИ

Седем самолета МиГ-29 са оперативно готови за полети, ремонтирани по договора с Руската самолетостроителна корпорация (РСК) "МиГ", съобщи пред журналисти днес началникът на Главния щаб на ВВС генерал-лейтенант Димитър Георгиев, цитиран от БТА.

Русия закъсня с повече от година с доставките и ремонта на двигателите на нашите МиГ-ове. След многократно просрочване на ангажиментите военният министър Николай Свинаров дори се бе заканил да иска неустойки по договора с РСК. Едва през август пристигнаха последните необходими части и работата в пловдивския клон на "Терем" бе ускорена.

В навечерието на празника на ВВС - 16 октомври, президентът Георги Първанов прие строя на офицери и сержанти от ВВС пред щаба на Командване "Противовъздушна отбрана" в София. В словото си президентът посочи недостига на гориво и резервни части, както и малкото изправна летателна техника. Очевидно проблемите са и финансови, и организационни, каза държавният глава. Той се надява висшето военно ръководство и политическото ръководство да създадат реален материален план за 2004 г., който при строга финансова дисциплина и бюджетен контрол да допринесе за повишаване на самочувствието и възвръщане на необходимата летателна тренировка на екипажите.

Първият етап от ремонта на изтребителите започна на 22 април т.г. и включва възстановяване на летателната годност на машините.

Вторият етап на модернизацията предвижда изработването на опитен образец на самолет МиГ-29, който да отговаря на стандартите на НАТО.

Въпросът е кога ще бъде готов еталонният образец, коментира днес ген. Георгиев и изрази съмнение в изпълнението на обещания срок за това - края на март. По думите му няма индикация от руска страна какво е направено до момента и какво се прави по модернизацията.

Ген. Георгиев възнамерява да предложи със заповед на министъра на отбраната да се създаде група, която да извърши контрол в Санкт Петербург какво е направено до момента по модернизацията от РСК "МиГ" и френската фирма "Талес" и дали ще бъдат спазени сроковете, за да се предлагат евентуално други решения.

Теоретичният курс за обучение на млади пилоти за МиГ-29 ще започне февруари и ще продължи два месеца. Разчитаме от началото на май да започне практическата подготовка на млади перспективни летци, каза ген. Георгиев. Подобна подготовка ще има и за щурмовите изтребители Су-25 в Безмер, добави той. По думите му е необходимо да бъде осигурена приемствеността на летците, тъй като част от най-подготвените летци са подали рапорти за уволнение поради променящите се от първи януари условия за пенсиониране. Напускат около 12 човека, петима от тях са пилоти на МиГ-29, уточни Георгиев.

В отговор на въпрос генералът заяви, че идеята авиационният факултет в Долна Митрополия да бъде преместен във Велико Търново е неприемлива за ръководството на ГлЩ на ВВС и за останалите командвания във ВВС. Смятаме, че е най-добре в Долна Митрополия да се обособи център за обучение на кадри за ВВС от различните родове войски, посочи Георгиев.

За предложението на Унгария да предостави на България Су-22 ген. Георгиев каза, че се проучва летателният ресурс на предлаганите самолети, за да се вземе решение, което няма да бъде прибързано. Генералът информира, че на изтребителите Су-25 ще бъде монтирана система, съвместима с натовските, за да няма проблеми при прелитане над натовски летища.

Все още няма сключен договор за модернизация на бойните хеликоптери Ми-17 и Ми-24, предлагат се различни оферти. Проектът за възстановяване и модернизация на този тип вертолети предвижда след ремонт да бъде удължен техническият им ресурс и да останат в експлоатация до 2015 г.

След катастрофата на 24 юли при гасене на пожар над Разлог, когато загинаха четирима души в падналия Ми-17, военните твърдяха, че машината е била в изправност и причината за инцидента не е в техниката.

Идеята е постепенно руската техника да бъде заменена от западна, каза Георгиев. По думите му обаче това, което се предлага към момента, е с по-нисък боен потенциал и е по-добре е да модернизира нашата техника.

Още от България

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?