Президентът назначи проф. Евгени Танчев за конституционен съдия

Президентът Георги Първанов подписа днес указ за назначаването на проф. Евгени Танчев за конституционен съдия. Проф. Танчев, който преподава конституционно право повече от 25 години в Софийския университет, влиза в Конституционния съд (КС) на мястото на Георги Марков, чийто 9-годишен мандат изтича в началото на октомври.

На 3 октомври т.г. изтича мандатът и на още трима конституционни съдии - Тодор Тодоров и Димитър Гочев от квотата на парламента и на Пенка Томчева от квотата на съдебната власт. Клетвата на новите ще е на 14 октомври и дотогава те трябва да са избрани. Общо 12 са конституционните съдии, чийто мандат е 9 години.

Съдебната власт вече излъчи своя представител в КС. В началото на юли Общото събрание на Върховния административен съд (ВАС) и Върховния касационен съд (ВКС) определи за конституционен съдия сегашния шеф на ВАС Владислав Славов. Той и председателят на ВКС Иван Григоров побързаха да предложат Георги Марков за шеф на ВАС, но и двете процедури по избор във Висшия съдебен съвет се провалиха. Първият път се намеси парламентът, който спешно промени съдебния закон, а втория път Марков събра едва 10 при необходими 17 гласа. Заради тези опити три месеца не стихва вече скандала между правосъдния министър, депутатите от всички групи без ОДС в парламента и Висшия съдебен съвет. Магистратите бяха обвинени, че се стремят да запазят статуквото в съдебната власт, премествайки едни и същи персони от един пост на друг.

Все още само парламентът не е определил своите двама избраници за КС.

Осем юристи е номинирало досега жълтото мнозинство за двете места от квотата на парламента.

Най-вероятно в надпреварата ще са включат Снежана Начева от СУ "Св. Климент Охридски", шефката на правния отдел на парламента Емилия Друмева, председателката на ЦИКМИ Мария Павлова, депутатът проф. Стоян Кушлев, преподавателят доц. Владимир Петров, депутатката Снежана Чипева, съдията от ВКС Христо Странджански и личния юрист на премиера Асен Ошанов.

За някои от тях дeпутатите събират подписи, а кандидатурите на други се представят директно на премиера, писа днес в. "Сега". За бившия шеф на ловно-рибарския съюз и настоящ депутат от НДСВ Стоян Кушлев например са се подписали 40 народни представители. 33-ма от НДСВ пък са сложили подписи за доц. Снежана Начева от Юридическия факултет на СУ. 15 депутати са се включили в подписката за кандидатура на доц. Владимир Петров, също от Юридическия факултет на СУ. Името на Петров нашумя миналия ноември, когато организира във факултета си подписка в защита на главния прокурор Никола Филчев. В документа се казваше, че Филчев е "безукорно честен и принципен, непримирим към политически внушения и поръчки, сериозна и непоколебима преграда срещу завладяването на обществения живот от вилнеещата разюздана престъпност".

При Сакскобургготски отделно са постъпили номинации за Емилия Друмева, Мария Павлова, Снежина Чипева, Христо Странджански и за Асен Ошанов.

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли новия правителствен план за справяне с Covid?