Президентът назначи шефа на пресцентъра на правителството Соня Момчилова за член на СЕМ

Сн. БГНЕС

Президентът Румен Радев подписа във вторник указ за назначаването на Соня Йорданова Момчилова-Йовева за член на Съвета за електронни медии (СЕМ) от президентската квота. Момчилова досега бе шеф на правителствената пресслужба в мандата на служебното правителство на Стефан Янев. По време на предизборната кампания за парламентарните избори на 4 април се появиха информации, че Момчилова помага и за предизборната кампания на Слави Трифонов. Самата тя е и текстописец на песни на Трифонов.

Реално Момчилова ще заеме мястото на Ивелина Димитрова, която подаде оставка като член на медийния регулатор заради конфликта между министъра на културата Велислав Минеков и генералния директор на БНТ Емил Кошлуков. Служебният министър на културата поиска оставката на генералния директор на БНТ, след като медията прекъсна програмата си, за да излъчи брифинг на ГЕРБ. Минеков поиска от съвета да направи проверка, но от СЕМ отказаха с аргумента, че не могат да се месят в политиката на националната телевизия.

Изненада и висока оценка

"Решението за назначаването ми като член на СЕМ бе изненада за мен, признание и висока оценка за експертизата ми", коментира пред Mediapool Соня Момчилова. Тя посочи, че обича новите предизвикателствата, защото те са тест за експертизата ѝ и нова възможност.

Момчилова отрече информации, според които е била отстранена от правителствента пресслужба в последните дни. Тя не е била на работа, но причината затова е, че е под карантина след като е установено, че дъщеря ѝ е с положителен Covid тест.

Коя е Соня Момчилова?

Соня Момчилова има над 30 годишен опит в сферата на журналистиката и медиите. От 1991 до 2000 г. работи в различни телевизионни формати на Българската национална телевизия като репортер, редактор и продуцент. Създател и водещ е на радио и телевизионни предавания в частни медии. Автор и преводач на книги за деца и възрастни.

Има десетки публикации в различни електронни и печатни издания. Соня Момчилова е специализирала връзки с обществеността и комуникации във Великобритания, Нидерландия, САЩ и Белгия в периода 2001-2006 година.

Автор е на рекламни и предизборни кампании, експерт по политически, медийни и корпоративни комуникации.

Соня Момчилова е била директор на пресцентъра на Министерство на правосъдието, директор на пресцентъра на Министерство на вътрешните работи, директор на пресцентъра на Министерство на транспорта и комуникациите.

Кой, кой е в СЕМ

По закон СЕМ се състои от петима членове, от които трима се избират от Народното събрание и двама се назначават от президента. Мандатите на членовете на съвета са шест години. Всеки член може да бъде преизбиран не повече от два пъти, но мандатите не могат да бъдат последователни.

Освен Момчилова, членове на СЕМ в момента са Бетина Жотева, София Владимирова, Галина Георгиева и Розита Еленова. На три от тях мандатите изтичат след няколко месеца. Става дума за Владимирова, Жотева и Еленова.

София Владимирова влезе в СЕМ през април 2016 г. от квотата на парламента по предложение на ГЕРБ. Това означава, че мандатът ѝ приключва относително скоро.

Жотева е член на СЕМ от 2016 година. Тя е от президентската квота, но е назначена от Росен Плевнелиев, които беше издигнат за поста от ГЕРБ. През 2017 година журналистката Къдринка Къдринова обяви на заседание на медийната комисия в парламента, че има информация, че Жотева е казала пред посланици, че външният министър Екатерина Захариева е за закриването на радио "България". От запис се разбра, че Жотева ѝ е отговорила "Ако си отворите устата още веднъж за мен, ще видиш какво става".

Розита Еленова също е член на СЕМ от април 2016 година. Тя е от парламентарната квота и бе предложена за поста от Българския демократичен център (БДЦ).

През 2019 година Галина Георгиева също бе избрана от парламентарната квота, отново по предложение на ГЕРБ. "Изводът е, че Делян Пеевски превзе и СЕМ", каза тогава Александър Симов от БСП. Георгиева нямаше особен медиен опит, но за сметка на това е завършила аграрна икономика във врачанския стопански филиал на Университета за национално и световно стопанство със среден успех добър (3.89).

Споделяне

Още от България