Безпрецедентно

Президентът не допусна Марковска да положи клетва в КС

Съдийката се оказа разследвана за търговия с влияние и рушвети, а ВСС май се опита да я спаси със "златен парашут"

Безпрецедентен скандал беляза полагането на клетва на новите конституционни съдии, след като президентът Росен Плевнелиев бойкотира Венета Марковска и не допусна тя да се закълне и да встъпи в длъжност.

След като първите трима нови членове на Конституционния съд (КС) Георги Ангелов, Борис Велчев и Анастас Анастасов положиха клетва по време на церемонията в четвъртък и дойде ред на Марковска, президентът напусна залата, заявявайки, че негов дълг е да не допусне КС да се превърне в заложник на лични интереси.

Призовах няколко пъти конкретен кандидат да се оттегли, каза Плевнелиев и допълни, че не може да допусне доброто име на съда да бъде поставено под въпрос. Той добави, че   информация от прокуратурата   му е дала увереност, че постъпва правилно. Какво е научил от държавното обвинение, той не уточни. След изказването си президентът демонстративно напусна заседателната зала на КС, като пожела успех на вече заклелите се трима нови конституционни съдии.

Плевнелиев: Не мога да позволя доброто име на КС да бъде поставено под въпрос

Прессекретариатът на президента Росен Плевнелиев разпространи изявлението му, с което той аргументира отказа си да легитимира встъпването в длъжност на избраната за конституционен съдия Венета Марковска:

15 ноември 2012 г., Конституционен съд, 11.00 часа

Уважаема госпожо председател,
Уважаеми членове на Конституционния съд,

Позволете ми да ви информирам, че няма да присъствам на насрочената за днес клетва на последния от новите членове на Конституционния съд.

Още


Два часа по-късно прокуратурата съобщи за образувано в края на 2010 г. разследване за пране на пари, търговия с влияние и подкуп срещу неизвестен извършител. Основното проверявано лице е приятелят на Марковска Георги Георгиев за подозрителните съвпадения между имотните дарения, които е получавал, и решенията по дела, в които съдия е била Марковска.

Ами аз?.. Няма да се оттегля!

С напускането на президента церемонията завърши, без Марковска да положи клетва. В този момент тя попита: "Ами аз?" и поиска церемонията да продължи. "Няма да се оттегля", настоя тя, но председателят на Конституционния съд Евгени Танчев заяви, че процедурата по полагане на клетва се прекъсва. Той се позова на Закона за КС, според който новоизбраните членове полагат клетва само в присъствието на държавния глава.

Половин час преди тази сюрпризираща развръзка Висшият съдебен съвет (ВСС) гласува оставката на Марковска като съдия и заместник-председател на Върховния административен съд (ВАС). Освобождаването ѝ като магистрат бе необходимо, за да встъпи в длъжност като конституционен съдия след полагане на клетва.

Министърът на правосъдието Диана Ковачева обаче заяви изненадващо, че решението на ВСС било под условие – Марковска да напусне ВАС едва след като положи клетва в КС, поради което към момента оставала на досегашния си пост. Според други членове на ВСС такова условие няма. Решението на ВСС все още не е официално обявено.

Борисов: Мъдър и добър ход

Напускането на Плевнелиев преди клетвата на Марковска бе определено от премиера Бойко Борисов като "изключително мъдър и добър ход".

"Три пъти помолих г-жа Марковска и тя не разбра, че България, когато върви по своя европейски път, трябва да спазва това, което е поела като ангажименти за максимална прозрачност в съдебната система", добави министър-председателят с уточнението, че е помолил юристите от кабинета да се консултират с КС и да кажат дали е възможно парламентът да преразгледа своето решение.

Междувременно правосъдният министър Диана Ковачева също приветства решението на президента, обобщавайки: "Днес каузата на почтеността спечели!"

"Наистина съм доволна, че днес институциите показаха, че държат на почтеността", добави тя, подминавайки без коментар досегашната непоклатима позиция на парламента, че всички съмнения към репутацията на Марковска са "анонимен донос" и не отговарят на истината.

Тя все пак отбеляза, че споделя категорично критиките от Брюксел в това отношение. Въпреки че след първата реакция на ЕК Ковачева бе далеч по-лаконична и дори допусна, че евроекспертите не са визирали процедурата по избор на конституционни съдии от парламента, а предстоящия вот във ВСС за следващ главен прокурор.

Съдия или не?

Правният фарс около Марковска се задълбочи от неяснотата дали Висшият съдебен съвет я е освободил окончателно от позицията ѝ на съдия или тя е била застрахована със "златен парашут". Още преди края на заседанието на ВСС, на което Марковска бе освободена от съдебната система, се разбра, че тя не е станала конституционен съдия.

Министър Диана Ковачева съобщи, че има спасяващо съдийката "условие" в решението на ВСС. Според нея ВСС е освободил Марковска само при условие, че тя става съдия в КС. В същото време членът на съвета Камен Иванов (съдия, съдебна квота) обясни, че няма как оставка да бъде гласувана под условие и Марковска вече не е магистрат.

Самата Марковска показа, че все още се смята за магистрат, след като в четвъртък следобед, неуспяла да се закълне в КС, за втори път подаде оставка, но пред ВАС и то само в качеството си на зам.-председател на съдилището.

Тя заяви, че смята да остане редови съдия. Камен Иванов обаче съобщи, че голяма част членовете на ВСС смятат, че ако Марковска иска отново да е съдия, тя трябва да се яви на конкурс за постъпване в съдебната система.

"Решението на ВСС е безусловно. Човек може да встъпи (в длъжност) и да не встъпи по различни причини. Може да встъпи и да си подаде оставката. Това не означава, че актът за освобождаването е под условие. Така го тълкуваме. Не искам да ангажирам становището на всички колеги, но нямаше изразено друго мнение", каза Иванов.

Mediapool научи от свои източници, че в четвъртък вечерта ВСС се събрал да обсъжда дали да не започне дисциплинарно производство срещу Марковска. За такова настоявали вече и шефът на ВАС Георги Колев, и други членове на ВСС, известни като лоялни на ГЕРБ.

Няколко часа по-рано, на редовното заседание на ВСС се разбра, че етичната му комисия се е самосезирала по медийни публикации за последните изяви на съдийката и извършва проверка. И двете проверки са безкрайно закъснели и безсмислени, след като ВСС не си свърши работата още при номинацията на Марковска за конституционен съдия, когато бяха известни и публични и внесеният сигнал срещу нея, и медийните публикации, на които се базира.

Ако съветът беше образувал официално дисциплинарно производство срещу нея, вместо проверка, Законът за съдебната власт щеше да забрани на ВСС да я освободи от длъжност, а освен това незабавно на дневен излизаше въпросът с позицията на Марковска като зам.-шеф на ВАС.

Съдебният съвет обаче така и не влезе в ролята, която е призван да изпълнява, и я амнистира за евентуални нарушения на Етичния кодекс на магистратите, оставяйки на другите власти да решават какво и как да се случва в съдебната власт. Вицепремиерът и вътрешен министър Цветан Цветанов преди два дни изненадващо заяви, че "много повече вреди могат да настъпят след нейни решения от дейността ѝ като зам.-председател на ВАС, отколкото като конституционен съдия".

Премиерът Бойко Борисов пък два пъти публично призова Марковска да се оттегли като конституционен съдия. Накрая президентът Плевнелиев церемониално я бламира.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?