Президентът не иска да се вторачват в гафа му за Корал

Президентът Росен Плевнелиев призова в понеделник обществото да не се вторачва в негови действия около застрояването на плаж Корал, а "казусът да бъде погледнат в неговата цялост и история". Той обясни, че най-неблагоприятните решения за държавата са взети по време на правителствата на Симеон Сакскобургготски и тройната коалиция.

Около плаж Корал се разшумя отново през миналата седмица, когато стана ясно, че е подновено строителството по един от малкото запазени български плажове. Конкретният принос на Росен Плевнелиев бе от времето му на регионален министър. След разследването на Mediapool и журналистите Атанас Чобанов и Асен Йорданов "Сделката "Корал" – политически цинизъм и корупция" през 2010 година регионалното министерство разбра, че може да спаси по съдебен ред територията от застрояване.

Направените постъпки обаче бяха проиграни заради невнесена съдебна такса от 20 лева. Така и не стана ясно дали има наказани за това бездействие и дали то е било нарочно.

"Отново искам единствено и само да помоля всички да не се вади избирателно едно действие от хилядите по този казус, да се погледне той в неговата цялост и в неговата история, защото както и самото дело, което е приключило, е посочено, че още от 2003 година до 2006 година за съжаление са взети най-неблагоприятните решения за държавата", коментира в понеделник Росен Плевнелиев.

В допълнение той каза, че темата се била "поизтъркала" още по време на предизборната му кампания през 2011 година.

"Имам отговорността и самочувствието да съм този министър, който е инициирал няколко пъти възможните действия, за да не се строи повече по българските дюни", каза Плевнелиев, но не поясни какво точно е направил.

Когато беше министър, Росен Плевнелиев обясни в Народното събрание, че се проверява и проектът "Алея Първа" във Варна, но впоследствие се оказа, че това не е вярно.

Споделяне

Още по темата

Още от България