Мая Манолова:

Президентът не може да раздава задачи на служебното правителство

Мая Манолова, снимка БГНЕС

Президентът няма право да дава задачи на служебното правителство, коментира в сряда пред бТВ бившият заместник-председател на Народното събрание Мая Манолова (БСП).

”България не е президентска република, колкото и да му се иска да президента Плевнелиев и може би никога няма да стане. България е парламентарна република и президентът няма правомощие, с което да задава задачи на нито едно правителство, включително и на служебното. Това беше доста агресивна реч", коментира Манолова речта на президента при обявяването на състава на служебния кабинет във вторник.

Задачите, които Плевнелиев даде на правителството бяха да се организират честни избори, да се създаде енергиен борд с участието на международни партньори, да се подпише споразумението за партньорство с Европейската комисия до 2020 година и да се стартира процедурата по присъединяване на страната в Европейския банков съюз.

Правителството трябва да номинира Кристалина Георгиева за еврокомисар и да каже истината за управлението на кабинета ”Орешарски”, обясни още държавният глава преди ден.

"Със сигурност проф. Близнашки знае той какво е писал през 1994 г. в един от своите трудове за парламентарното управление, в което той казва какви са функциите на служебното правителство. Те са изпълняване на въпроси от текущата вътрешна и външна политика и подготовка на изборите. Не може да изпълнява политическа програма и задачи, каквито се опитва да възложи президентът”, каза Манолова.

Тя определи речта на Плевнелиев като по-подходяща за старт на кампанията на Плевнелиев за втори президентски мандат.

”Служебното правителство трябва да бъде политически неутрално. Разграничение правя между желанието на президента. В речта му се видя неподправен опит за реванш. А сред новите служебни министри има достатъчно авторитетни имена, които не биха плюли върху репутацията си за да бъдат употребени за политически поръчки", каза Манолова.

Споделяне

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?