Президентът не разбира обявената от Орешарски победа над страха

Трудно може да се разбере от отчета на премиера Пламен Орешарски, че някакъв страх е победен и че хората могат да дишат по-спокойно, коментира в четвъртък пред журналисти президентът Росен Плевнелиев след откриването на праисторически парк край село Дорково.

Според държавния глава най-важно е хората да могат да разберат какво правят българските политици, какви са техните приоритети и дали ще изпълнят обещаното.

Пред парламента в четвъртък сутринта премиерът Пламен Орешарски обяви, че "постепенно освобождаване на страната от страха е сред реализираното от правителството за първите сто дни".

Плевнелиев отказа да дава оценка на 100-те дни на кабинета, като посочи, че не подхожда на президента да оценява от "две" до "шест". Той обаче се радвал, че е направен публичен отчет.

"Това е много съществена част от демокрацията и възстановяването на доверието на гражданите към политиците. Важно е каквото е свършено да се чуе от хората. Оттам нататък гражданите сами ще преценят, те ще направят своята оценка", каза Плевнелиев.

Той коментира, че искането на вот на недоверие ще допринесе за повече демокрация в България от една страна, а от друга - за по-качествени дебати в парламента.

На въпрос дали политическата ситуация в България ще отдръпне чуждите инвестиции президентът коментира, че те са абсолютно наясно какво се случва в страната.

"Прочетете внимателно отчетите на всички консултантски компании на Световната банка, на Европейската инвестиционна банка, на ЕК. В тях е дадена оценка на ситуацията в България. Това, което може да промени ситуацията в страната, е откровеният диалог, посочването на проблемите и оттам нататък усилията за тяхното решаване", посочи Плевнелиев.

Той добави, че когато сме честни с европейските инвеститори, те ще останат в България, защото те участват в обществени поръчки, инвестират и разчитат на откровеност и коректно отношение.

Споделяне

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?