Президентът не се притеснява от компрометирания си кадър в КЗД

Петър Кичашки и Румен Радев

В отговор на въпрос на медии държавният глава Румен Радев неглижира публичните скандали около името на назначения от него Петър Кичашки за член на Комисията за защита от дискриминация. В становище, разпратено в петък от администрацията на президента, нито веднъж не се споменават установените нарушения, с които новият член на КЗД е свързан, при усвояване на медийни пакети по време на кампаниите за двата референдума.

Именно усвояването на стотици хиляди държавни пари от сайта "Хаштаг-БГ" за информационна кампания по време на първия референдум се превърна в прецедент, заради който ЦИК промени практиката си, започна да отказва суми за реклама и въведе медиен мониторинг на публикациите, финансирани със средства на държавата.

На изборния референдум през 2015 година редица инициативни комитета и партии, които като страна по изборния референдум получиха медийни пакети от държавата на стойност 40 000 лева, се оказа, че са насочили средствата към сайт, свързан с Института за модерна политика на Борислав Цеков, в чиято управа участваше съпругата на Петър Кичашки. Той от своя страна бе част от Института на Цеков, а всички инициативни комитети бяха директно или индиректно свързани с тях.

Оказва се обаче, че за президента тези данни нямат особено значение. На въпрос на три медии - Mediapool, "Клуб Z" и "Вевести", които отправиха официално питане до президента за мотивите, с които назначи Петър Кичашки за член на Комисията за защита от дискриминацията, от администрацията му отговориха официално с обширни разяснения на правомощията на президента, но без нито дума по същество за съмненията около юриста.

"Поводът за питането са публикации в нашите и други медии за некоректно поведение на г-н Кичашки, свързано с работата му в Института за модерна политика и съмнителните му обвързаности при усвояване на средства чрез сайта "Хаштаг-БГ" при кампании за референдуми.Името на Кичашки беше замесено и в нерегламентирано използване на лични данни", пише в писмото на трите медии. В него се напомня, че Кичашки е пряко свързан с президентския правен съветник Борислав Цеков, "което хвърля допълнителна сянка на съмнение относно нерегламентирани обвързаности и възможен конфликт на интереси", пишат трите медии". Сходни въпроси до държавния глава са изпратили и бТВ.

"Що се отнася до кандидата Петър Илиянов Кичашки, същият е номиниран чрез мотивирани предложения от различни юридически лица с нестопанска цел и граждани - общо 39 на брой (29 юридически лица и 10 физически лица). Отговаря на изискванията на чл. 42 от ЗЗДискр. Той притежава висше юридическо образование, правозащитен опит и необходимата експертиза в областта на защитата от дискриминация. Г-н Кичашки е участвал в редица национални и международни правозащитни мероприятия и е постигнал значими резултати в защита правата на хората с увреждания", гласи единственият абзац по същество в отговора на президентската администрация.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?