Изразявайки съжаление за "нелепия инцидент"

Президентът не се съмнява в професионализма на граничарите

Реакциите варират от пълна подкрепа до обвинения за убийство

Президентът не се съмнява в професионализма на граничарите

Президентът Росен Плевнелиев изрази подкрепата си към граничните полицаи, охраняващи българската граница, изразявайки съжаление за "нелепия инцидент", при който в четвъртък вечерта загина нелегален имигрант от Афганистан.

Държавният глава използва трагичния повод, за да призове за пореден път за "единни и бързи общоевропейски мерки, насочени към разрешаване на кризата, породена от миграционния натиск върху Европа, в нейните корени".

"Убеден съм във високия професионализъм на служителите на реда, които денонощно пазят българската и европейската граница и се намират под изключително напрежение при изпълнението на професионалния си дълг. Приветствам бързата реакция на органите на реда, както и инициирането на независима експертиза, която да оцени обективно извършените действия. Разчитам, че компетентните институции по разследването на случая ще си свършат работата възможно най-скоро и ще информират обществото за резултатите", заявява Плевнеливе в своя позиция по случая, разпространена в петък.

Той подчертава, че България винаги е проявявала хуманно и толерантно отношение към търсещите закрила, без значение от техния регион и държава на произход. Отбелязва обаче, че "не бива да се пренебрегват отговорностите ни да пазим националната си граница и суверенитет, както и границите на обединена Европа, съгласно ангажиментите си на отговорна европейска нация".

"Отново напомням, че България беше една от първите държави в Европа, които станаха обект на засилен миграционен натиск и които предприеха спешни мерки за адекватната охрана на външните граници на Европейския съюз. Две години по-късно, за съжаление, България остава една от малкото държави членки на ЕС, които стриктно се придържат към европейските регулации по отношение на търсещите закрила, като продължава да регистрира всички мигранти, преминаващи през територията на страната", казва още държавният глава.

По думите му "България ще продължи отговорно да изпълнява задълженията си по охрана на националната си граница и на външните граници на Европейския съюз, при тясно взаимодействие с партньорските европейски институции и с приятелските съседни държави".

В края на позицията си президентът апелира на разследващите смъртта на афганистанеца да бъде осигурено необходимото спокойствие. Призовава и търсещите закрила на българска територия да не извършват деяния, противоречащи на българското и европейското законодателство.

В същото време трагичният инцидент предизвика разнопосочни политически реакции, вариращи между пълно одобрение за действията на граничните полицаи, пресякли афганистанските имигранти до директни обвинения за извършено убийство.

От "извършено е убийство" до "да се стреля на месо"

Червеният кандидат-кмет Мирчев възпя убийството на мигранта в мерена реч

Кандидатът на БСП за столичен кмет Михаил Мирчев, който е социолог по професия, намери нестандартен израз на реакцията си на трагедията с афганистанския мигрант, застрелян от граничен полицай край Средец.

Творбата си той публикува в профила си във Фейсбук. Публикуваме я без редакторска намеса:

"Афганистански "сириици".
Идват въоръжени и агресивни.
Престрелка. Няма убит полицай.
Има убит нашественик.
ООН в шок, че нашата гранична полиция
си върши работата.
Дебелият Борисов тича от Брюксел да връзва ръцете на българските момчета...
Красота. Нашествие въоръжено
от далечни примитиви.
Ние ще спим ли примирено?
Медиите какво ще ни заблуждават?
Политиците пак ли ще си траят
подлизурски? ??"

Втората теза бе застъпена от председателя на парламентарната комисия по вътрешна сигурност Атанас Атанасов, според когото "няма никакви данни да е била оказана въоръжена или каквато и да било съпротива, за да се използва оръжие – при тази хипотеза сме в условията на извършено убийство, независимо как ще бъде квалифицирано то от разследващите органи".

Депутатът от Реформаторския блок припомни за инцидента край Петолъчката до Сливен, когато полицай застреля случайно момиче, докато извършва рутинна проверка на автомобил. Тогава директорът на полицията Славчо Босилков незабавно подава оставката си. Сега Атанасов настоява да бъде поета същата отговорност.

"Този инцидент ще има европейски оттенък. Макар и това да не е станало на границата, има смърт на нелегални имигранти през европейската граница. Трябва да се реагира адекватно на ситуацията", добави Атанасов.

Според преподавателя по конституционно право и бивш депутат Екатерина Михайлова инцидентът трябва да бъде разследван, за да се установи дали е имало превишаване на права от страна на полицаите. Михайлова направи изявлението си пред Нова телевизия, след като лидерът на "Движение 21" Татяна Дончева обясни, че МВР демонстрира гузна съвест по случая със стрелбата срещу групата афганистанци. Споре нея главният секретар на вътрешното ведомство не е трябвало "да се обяснява" за инцидента.

По думите на Дончева държавата трябва да застане зад служителите на МВР, а не да влиза в оправдателен режим за това, че служители на гранична полиция са си свършили работата при опит да спрат незаконно навлизане на група афганистански граждани във вътрешността на страната.

Дончева коментира още, че намира за по-тревожно да се внушава на служителите на МВР да не правят нищо, а не да изпълняват своите ангажименти по защита на националната сигурност.

"Не трябва да се създава паника и напрежение сред полицаите. Разследването ще даде повече яснота, затова нека оставим служителите да си свършат работата", заяви още тя.

В същото време пред бТВ пък съпредседателят на Патриотичния фронт Валери Симеонов обяви, че "трябва да се стреля на месо, защото не се спазват разпорежданията". Той призова да не се вменява чувство на вина у служителите на МВР и да се подеме инициатива те да бъдат наградени.

ДПС се чуди къде е реакцията на вътрешния министър

По-късно в петък от ДПС разпространиха своя официална позиция по случая, в която изразиха учудването си, че "цели 18 часа след инцидента няма официална позиция на българското правителство, няма официална позиция на ресорния министър и вицепремиер по коалиционните политики Румяна Бъчварова".

"Категорично не приемаме и осъждаме позицията на коалиционния партньор на властта - Патриотичния фронт, изразена от лидера на НФСБ, че трябва да се стреля на месо. Куршумите на месо биха убили не само бежанците, тези куршуми убиват идеята за Европа на хуманизма, демокрацията и свободата. Нито България, нито която и да е държава от ЕС може да пресреща с куршуми човешката трагедия. Трагичният инцидент е още едно доказателство за необходимостта Европа да разработи нови стратегии и ново визионерство за справяне с бежанската вълна, за своята сигурност и за своето бъдеще", заявяват от партията на Лютви Местан.

От ДПС припомнят и, че от две седмици настояват отправиха призив към държавния глава за свикване на заседание на Консултативния съвет по национална сигурност.

"На него трябваше да се разгледа задълбочаващата се криза с мигрантите и бежанският поток, който става все по-сериозно предизвикателство и за България и за Европейския съюз като цяло. Нашата идея бе да се разгледат политически и експертни мерки, които да осигурят повече сигурност, но без човешки жертви. Ако това бе сторено и КСНС бе постигнал съгласие за действията на специализираните органи на българската държава, може би нямаше да се стигне до този инцидент", се посочва още в позицията.

АБВ подкрепиха граничния полицай

Подкрепа за действията на граничните полицаи изрази и Румен Петков от АБВ, според когото униформените "са действали и в рамките на закона, и от гледна точка на законовите задължения, които имат, свързани с охраната на границата на България, която е външна на ЕС, и в защита на нашия национален интерес".

"От това, което обяви главният секретар много личи, че става дума за добре организирана, организирано действаща група от 54 човека, на възраст между 20 и 30 години, добре подготвени и изключително здрави физически, което по никой начин не ги аташира към групата на бежанците. Тук ми се струва, че е много важно прокуратурата и следствието да приключат по най-бързия начин с досъдебното производство, свързано с изстрела във въздуха, и веднага да се започне работа по мотива и начина на достигане на тези хора на българска територия", каза Петков пред БНР, неглежирайки стрелбата.

Той припомни опасенията си от "представители на войнстващия ислям" целево да бъдат изпращани в Европа през България.

"Политическото говорене за инцидента край град Средец вече започна, с изключение на управляващите, защото до този момент не сме чули коментара нито на вътрешния министър, нито на премиера", включи се и говорителят на БСП Атанас Мерджанов.

"Едно е ясно, ситуацията е извънредна. Инцидентът е тежък и всички институции трябва да направят необходимото, за да огласят какво точно се е случило при пълна прозрачност. Надявам се и досъдебното производство да бъде достатъчно обективно. Този случай, за съжаление, ще се следи с много внимание и острота от международната и от европейската общност", смятан още социалистът, уточнявайки, че се намира в Средец.

Подчертавайки, че не споделя "патриотарските изблици за възхваляване на героичната постъпка на един или друг служител", Мерджанов за пореден път призова за свикване на КСНС, тъй като "нещата са доста по-тревожни и доста по-дълбоки, за което ние алармирахме отдавна – момчетата са преуморени, очевидно редът и начинът, по който се охранява българската граница, не е на нужното ниво".

Междувременно съпредседателят на РБ Радан Кънев написа във Фейсбук написа, че "както обвиненията към полицая преди разследване на случая, така и призивите за насилие на границата, са несъстоятелни".

"Тук думата имат експертите. А политическата злоупотреба с инцидента е откровено грозна и опасна. Моля ви, не намесвайте охраната на границата в драматични обстоятелства с изборната кампания", допълни депутатът.

Съгражданите и колегите на граничаря го подкрепят

Междувременно жители на Средец обявиха, че започват подписка в защита на 42-годишния гранича Вълкан Хамбарлиев, застрелял мигранта.

В негова подкрепа се обяви и Националният полицейски синдикат в България, разпространявайки кратка позиция, в която заяви, че "безрезервно подкрепя смелия и самоотвержен служител, който е изпълнил своя дълг".

"Има правила за употреба както на сила и помощни средства, така и на оръжие в МВР. Предполагам, че тези правила са били спазени, но не мога да твърдя нищо предварително", коментира колегата на Хамбарлиев и председател на Синдикалната федерация на служителите в МВР Валентин Попов.

Според него в подобни ситуации е изключително трудно да се направи правилна преценка и да се реагира адекватно. Попов допълни още, че е твърде рано да се говори за виновни и "силно се надявам, че колегата няма да бъде обявен за виновен, преди да са приключили определени процедури".

Споделяне

Още по темата

Още от България