Президентът не вижда Русия като заплаха за България

Според него бъдещата визита на Путин у нас влиза в общата политика на ЕС за диалог с Москва
Президентът Румен Радев призова за диалог с Москва и обяви, че в правителствения доклад за националната сигурност през миналата година никъде не пише, че Русия е пряка заплаха за България. 
 
Той цитира оценката в доклада, според която ”действията на Русия са източник на регионална нестабилност и заплашват нашата основна цел за единна свободна и мирна Европа”, но призова да се види какво точно правят европейските лидери. 
 
Той посочи, че лидерите на Франция и Унгария Емануел Макрон и Виктор Орбан са се срещнали с Владимир Путин, а германският канцлер Ангела Меркел се е обявила за конструктивен диалог с руския президент. Според него и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг говори за поддържане на добър конструктивен диалог с Русия 
 
Румен Радев коментира още, че поканата му към Путин да посети България, което се очаква да стане по времето, когато е българското ротационно председателство на ЕС, влиза в тази обща политика на ЕС. 
 
Освен това според него вече има определени изказвания в посока, че отношенията с Русия ще се затоплят.
 
"Нашите отношения с Русия не трябва да стават заложник на чужди интереси", каза Радев. 
 
България трябва да получава руски газ 
 
По думите му България трябва да сложи на масата българските интереси и да подчини отношенията си с Русия на икономическата логика. 
 
Той отбеляза, че е в наш интерес да имаме пряка доставка на руски газ през Черно море и коментира, че България не трябва да бъде заобикаляна, каквато тенденция се наблюдава напоследък. 
 
Радев периодично се обявява и срещу вдигането на санкциите срещу Русия въпреки единната позиция на европейските държави, че те трябва да останат докато Москва не изпълни Минските споразумения за Украйна. 
 
Каракачанов: Няма пряка заплаха 
 
Вицепремиерът и военен министър Красимир Каракачанов от своя страна коментира, че е налице противопоставяне между Русия и НАТО, но според него България няма нужда да взима извънредни мерки. 
 
Заплаха такава, каквато си я представят хората, че утре може да има десант на някой бряг или парашутен десант, няма“, каза Каракачанов по повод правителствения доклад за националната сигурност през миналата година.
 
В документа Русия е посочена, като една от основните външни заплахи за България.  
 
Каракачанов допълни, че в някои региони на Европа съществува напрежение, което по думите му може да бъде решено само по пътя на диалога.
 
"Европа има общ враг – радикалният ислям", каза Каракачанов, цитиран от БГНЕС. 
 
"Трябва да бъдат отчетени противопоставянето, което съществува в Украйна, както и напрежението между Русия, от една страна, и ЕС и НАТО, от друга“, каза министърът на отбраната.
 
Няма нужда от допълнителни мерки 
 
Той обаче не вижда смисъл от взимането на някакви извънредни мерки.
 
"България си взема необходимите мерки чрез подготовката на специализираните си сили. Не виждам смисъл от взимането на извънредни мерки“, каза министърът на отбраната. 
 
"Това, което виждате" – обърна се Каракачанов и посочи строените военни зад себе си на плаца – "са също подготовка и набелязани мерки за изпълнение на определени задачи. Те са свързани със сигурността на страната“.
 
"Конфликтът в Източна Украйна не е приключил, санкциите срещу Русия продължават. На ученията, които се правят от страна на Русия, има алтернативни учения, които се правят от страна на НАТО“, припомни той.
 
"Нямаме интерес от излишно напрежение, защото цивилизованият свят такъв, какъвто ние го познаваме в Европа и от Изток, и от Запад, има един общ противник и той се нарича радикалния ислям“, посочи вицепремиерът.  
Още по темата
Още от България