Президентът не знае дали има договор за "Южен поток"

Екоминистерството иска изпълнението на 49 мерки и 56 препоръки преди да започне строежа на газопровода

Президентът не знае дали има договор за "Южен поток"

Докато премиерът Пламен Орешарски и енергийният министър Драгомир Стойнев твърдят, че са подписали изключително изгоден договор за построяването на българския участък на газопровода "Южен поток", президентът Росен Плевнелиев заяви, че не знае дали изобщо има такъв договор.

В сряда изненадващо след четири часови преговори в Министерския съвет между премиера и шефа на "Газпром" Алкесей Милер беше направена "първа заварка" на българския участък на "Южен поток" край село Пишурка, Монтанско.

Не съм запознат с параметрите на договора за "Южен поток" и не знам дали изобщо има договор, каза в събота президентът Росен Плевневлиев във Велики Преслав.

Той изрази надежда да има договор, а не България да остане само на база на едно инвестиционно намерение, което не е договор.

Дълбоко се надявам, освен да има договор, да има изцяло прозрачен и пазарен подход, какъвто за съжаление към момента не виждам по отношение на този проект, каза още Плевнелиев, цитиран от БНР.

"Моят съвет е повечко прозрачност, ясни договори, за да спим спокойно и реформата в сектор "Енергетика" тепърва предстои, тя още не е започнала", добави той.

По думите му, е необходимо параметрите на договора за проекта да бъдат ясни и той да е съобразен с европейските директиви.

"Не е без значение на каква стойност ще бъде проектът и прозрачността на обществените поръчки", каза президентът. Той апелира правителството да се обърне към желанието на гражданите за реформа в енергийния сектор, за повече прозрачност, за ясни и публични договори.

По-рано в събота министърът на екологията Искра Михайлова заяви, че изграждането на "Южен поток" няма да създаде проблеми за околната среда, ако инвеститорите изпълнят всички предписания на екологичната оценка. Докладът по ОВОС включва задължителното изпълнението на 49 мерки и 56 препоръки, каза Михайолав пред Дарик радио.

Според нея ефективното строителство не може да започне преди да бъдат изпълнени всички препоръки от екооценката, както и докато не приключи съдебното дело по оспорването на доклада по ОВОС.

Екологичната оценка, която е 5000 страници, в момента се обжалва от неправителствени организации. Тяхното притеснение е, че помпената станция, която трябва да се изгради в близост до района "Тихия кът" край Варна ще е много шумна.

Ако инвеститорът изпълни препоръките и постави специални кожуси на съоръженията "Тихият кът" може да бъде тих, каза министър Михайлова.

Препоръките по екооценката са да се направят специални планове за подготовка на трасето на "Южен поток" и рекултивация на всички елементи от трасето, които ще бъдат засегнати по време на строителството за да бъдат възстановени хабитатите и биоразнообразието. Сред препоръките са и проучването на археологически обекти, за които има информация, посочи Михайлова.

По думите ѝ все още не е направена екологичната оценка, в която ще влезе и плажа "Паша дере". Това е втора технологична оценка, която обхваща подводната част на газопровода в български води и излизането му на брега край Варна.

На въпрос дали подкрепя развитието на производство на зелена енергия, дори и българите да трябва да плащат повече, екоминистърът отговори, че пряката връзка между зелената енергия и цената на тока не е доказана. "Това, че зелената енергия се е изкупувала скъпо в България, е факт, но повишаването на цената на електроенергията не беше само от зелената енергия. Там имаше много други показатели, които се отразиха на цената. Аз съм привърженик на зелената енергия", каза Михайлова.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес