Президентът: Никога не съм бил част от задкулисието на "двете каки" и "двамата батковци"

"Всяко интервю на Борисов е предпоследно, в следващото може би ще чуем нещо по-различно"

Снимка: БГНЕС

"Не съм съгласен българската правосъдна система да бъде сведена до дебата "две каки, които си говорят", по същия начин не съм съгласен начинът, по който се правят правителствата в България, да бъде сведен до "двама батковци, които си говорят" Ако това е така с "двете каки" и с "двамата батковци", това означава, че задкулисието в България тотално е победило. Не съм част от това задкулисие и никога не съм бил", заяви президентът Росен Плевнелиев във вторник

Държавният глава отхвърли твърденията на премиера Бойко Борисов, че е бил предложен за министър в първия кабинет на ГЕРБ от кръга "Капитал" и заяви, че в работата си никога не е бил зависим.

"Ако аз бях посочен от някого, то аз щях да бъда зависим от някого, а ако аз бях зависим от някого, то това щеше да проличи при създаването най-малкото на двете служебни правителства", коментира Плевнелиев, който откри образователен форум в Благоевград.

"Не мога да се съглася по никакъв начин с подобни внушения", добави Плевнелиев.

В понеделник министър председателят даде обширно интервю, в което заяви, че бизнесменът и издател на "Капитал" Иво Прокопиев "в началото ми влияеше на мен" и е предложил министри в първото му правителство. Няколко часа по-късно Прокопиев също отхвърли твърденията на премиера.

"Премиерът да си припомни"

"Добре е министър-председателят на България да си припомни, че през 2008 г. аз бях обявен за инвеститор на годината за България, бях обявен за един от топ мениджърите на България, че аз бях член на Борда на директорите на Американската камара, на Немската камара, на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България, че аз бях един от двигателите на много кризисни конференции през 2009 г. за това как да намерим решение в най-тежката криза. А начинът, по който аз лично влязох в политиката и се политизирах, беше, че тройната коалиция по това време не даваше никакви отговори", посочи още държавният глава.

"Добре е министър-председателят на България също така да си припомни, че аз бях един от членовете на икономическия екип на политическа партия ГЕРБ в 2009 г., когато си разменяхме стотици мейли, които аз пазя, с Влади Горанов и с Дянков по темата ГЕРБ има решение", каза президентът.

Плевнелиев коментира още, че не бива дебатът да бъде принизяван до това кой с кого си говори или си е говорил в миналото.

"Аз не съм бил част от тези разговори и те мен не ме интересуват. Ако аз бях посочен от някого, аз щях да бъда зависим от някого. Ако аз бях зависим от някого, това щеше да проличи при създаването най-малко на двете служебни правителства, които са създадени с изразяване на ясни ценности, които са създадени след безброй дебати кой е най-точният за този пост така, че да може да помогне на България в един труден момент", добави той.

"Всяко интервю на Борисов е предпоследно"

Ще кажа обаче нещо по-важно, коментира още Плевнелиев. „За мен посланието на министър-председателя няма по-скоро тази персонална насоченост. Всяко негово интервю е предпоследно, в следващото може би ще чуем нещо по-различно. Но за мен е важно, че се прави опит точно в сърцето на президентската кампания отново гражданите да не чуят важното. Отново да се замеряме кой, кого и защо", посочи Плевнелиев.

"За мен важният въпрос е какво, какво смятат да свършат кандидат-президентите за България в следващите пет години, кои са проблемите на България и как те смятат да ги решават. И не да се замерват кой, кого, какво отново по телевизионните студиа, а да бъдат честни към българския народ и да обяснят на българския избирател какво смятат да свършат така, че народът след това да може да направи своето съзнателно решение и съзнателен избор", продължи държавният глава.

Замерването с "каки и батковци" не е честно към българския народ

Росен Плевнелиев заяви, че наблюдава внимателно предизборния дебат и добави, че не е оптимист.

Той апелира към политическите лидери, към всички да използват останалите десетина дни, за да направят смислен и качествен дебат по проблемите на България, Европа и света и по техните решения.

"Ако продължават да се замерват с "каки и батковци", това най-малкото не е честно към българския народ“, посочи той.

"А иначе, в личен аспект, аз обещавам, че до края на мандата ще се отчета на българския народ подробно за всяко мое действие, за всяко мое решение. Разполагам и със съответните доказателства за това, така че българите ще чуят истината от своя президент, не подметнати думи и интервюта от някой", каза той.

Плевнелиев каза още, че е влязъл в политиката не защото някой го е посочил и не защото е зависим от някого, а защото е искал да помогне на България.

"В светлината на отминалите седем години - две години като министър и пет години като президент, стоя достойно и гордо пред уважаемите медии с равносметката на това, че вярвам, че помогнах на България в труден момент. А и доказах, че действам независимо и по съвест", каза той.

Държавният глава припомни още, че е работил с пет правителства и е отговаря за две от тях.

"И в тези две служебни правителства аз мога да застана зад всеки министър и да посоча защо той е станал министър, какво е той трябвало да свърши за България и как е той трябвало да помогне на България. И стоя с чиста съвест. Нека и останалите, които правиха правителства през последните години, да излязат и да кажат на база на какви принципи те са формирали тези правителства", каза Плевнелиев.

Споделяне

Още по темата

Още от България