Президентът номинира Борис Велчев за конституционен съдия

Направил е много за правораздаването, ще бъде достоен член на КС

Борис Велчев

Президентът Росен Плевнелиев номинира официално главния прокурор Борис Велчев за член на Конституционния съд.  Държавният глава допълни, че е имал пред себе си три кандидатури, но тази на Велчев в крайна сметка е натежала.

"Борис Велчев е човек, който е доказал своята компетентност, комуникативност, човек, който направи много за системата за правораздаване, ако сравняваме какво е било преди него и това, което той постига", заяви държавният глава. Според него България е на прав път, защото прави своите реформи, включително и в сектора на правораздаването, а Борис Велчев е част от тях.

"Борис Велчев ще бъде достоен член на Конституционния съд", коментира Плевнелиев. Президентът не пожела да разкрие имената на другите си двама кандидати, за да не се спекулира около тях.

од ръководството му Върховната касационна прокуратура стана значително по-прозрачна и открита за публичен контрол. В тази институция за първи път бе въведена унифицирана информационна система, която позволява засилен контрол върху работата ѝ. Създадени бяха специализирани сектори и звена, които отразяват националните и европейските приоритети в наказателната политика", се казва в официалните мотиви на президента, оповестени по-късно през деня.

Седемгодишният мандат на Велчев начело на държавното обвинение изтича през февруари догодина, но заради влизането му в КС ще напусне поста по-рано. По същия начин бившият председател на Върховния административен съд Константин Пенчев приключи по-рано мандата си, след като бе избран за национален омбудсман.

Сега основната интрига в съдебната власт се съсредоточава около избора на негов наследник, което ще бъде направено от новия състав на Висшия съдебен съвет, но крайната дума ще е на президента. Очаква се и изборът на други двама членове на КС от квотата на парламента.

Борис Велчев, който в момента е ръководител на катедрата по наказателно-правни науки във Великотърновския университет и преподавател по наказателно право, започна своята кариера по върховете на съдебната власт от позицията на съветник по правните въпроси на бившия президент Георги Първанов. След мракобесната ера на предшественика му Филчев, в началото на 2006 г. той бе единствен кандидат за главен прокурор, избран с внушително мнозинство от 23 гласа във ВСС, след като кандидатурата му е одобрена от лидерите на тройната коалиция Станишев, Сакскобургготски и Доган. Очакванията към него бяха за извършване на пълна ревизия на прокуратурата и пълното ѝ изчистване от скандалните обвинители на Филчев. Той така и не успя да отговори напълно на обществените очаквания, а върху прокуратурата все още тегнат съмненията за политически поръчки, некомпетентност, гафове и провали по знакови дела.

Най-често спряганото име за нов главен прокурор е на Сотир Цацаров, председател на Пловдивския окръжен съд, известен като приятел на вътрешния министър Цветан Цветанов. В прокуратурата обаче има силна съпротива към излъчването на човек, който е чужд на държавното обвинение, както се случи при избора на Борис Велчев, Никола Филчев и Иван Татарчев. Това може да наклони везните към заместник-главния прокурор Галина Тонева, която влезе в прокуратурата от съда по предложение на Борис Велчев. Другите обсъждани кандидатури са на градския прокурор Николай Кокинов и шефа на Националната следствена служба Бойко Найденов.

В мотивите, с които Велчев приема номинацията, се изразява искрена признателност към решението на президента.

"Целият ми професионален път досега е преминал в изучаване и служба на закона. И в академичните ми търсения, и в работата ми като главен прокурор на Р България, съм се старал винаги да се ръководя от принципите и ценностите на конституцията. Евентуалното ми назначение за съдия в КС би ме изправило и пред огромното професионално изпитание да работя с изтъкнати конституционни съдии. За мен, като човек, който внимателно е следил практиката на КС през годините, би било чест да се опитам да допринеса за работата на съда с научните си знания и натрупания практически опит", заявява главният прокурор.

Неговото име от месеци се спряга в магистратурата като сигурен кандидат за КС наред с това на зам.-председателя на Върховния административен съд Венета Марковска.

В сряда, буквално в последния момент, бяха внесени четири номинации за двете места в КС от парламентарната квота – на зам.-председателите на НС Анастас Анастасов (ГЕРБ) и Екатерина Михайлова (ДСБ), както и на Венета Марковска и Татяна Върбанова от Върховния касационен съд. Според неофициални източници в ГЕРБ е имало вътрешни пререкания дали партията да номинира официално Марковска, която се ползва с доста спорна репутация в магистратските среди, но е надделяло мнението да бъде издигната от независими депутати, които се водят към ГЕРБ.

Споделяне

Още по темата

Още от България