Президентът няма да налага вето на договора за дълга

Според Плевнелиев в случая е постигнато "широко политическо съгласие с ясни аргументи"

Президентът няма да налага вето на договора за дълга

Президентът Росен Плевнелиев не обмисля налагането на вето на договора на правителството за дългова програма за 16 млрд. евро, който бе ратифициран преди ден от парламента след няколкочасови политически пазарлъци, обърнали в крайна сметка позициите на ДПС и АБВ от "против" в "за".

Това коментира самият държавен глава в сряда вечерта, заявявайки, че "не може да се прави паралел между ситуацията с връщането на бюджета на правителството "Орешарски" и днешното решение". Той бе призован от БСП да върне ратификацията на дълга за ново гласуване.

Според Плевнелиев обаче "обобщителните думи на представителите на различни политически сили показаха, че те осъзнаха колко е важно дебатът да бъде национално отговорен, а не излишно политизиран". Той определи решението на парламента за заема като широко политическо съгласие с ясни аргументи. Добави и, че финансовият министър Владислав Горанов подробно е разяснил за какво става въпрос, което довело до един логичен край.

"Искам ясно да заявя, че от днешното решение на парламента не следва директно да бъдат изтеглени милиарди. В бюджета за 2015 г. е посочено какъв е лимитът за теглене на дълг и той ще бъде спазен. Това важи и за бюджетите през 2016 и 2017 г.", подчерта президентът, цитиран от пресцентъра си.

Държавният глава посочи, че ще продължи да следи и за изпълнението на дадената заявка от правителството за увеличаване на финансовия резерв и за прозрачното му управление. Той изрази задовлството си от постигнатото в парламента "широко политическо съгласие с ясни аргументи" и от направените разяснения от  министъра на финансите.  

Връщайки се към ветото, което наложил на бюджета при кабинета "Орешарски", Плевнелиев коментира, че тогава е посочил, че управляващите правят опит да увеличат изкуствено разходите, да намалят изкуствено приходите, като по този начин отварят дупка за дефицит и се е оказал прав. По думите му, цифрите са посочили, че в края на същата година управляващите са произвели свръхдефицит от почти 4%. Президентът подчерта, че се чувства удовлетворен, че си е свършил отговорно работата пред българския народ.

Плевнелиев добави още, че не може да се сравнява този бюджет и подхода тогава, с бюджета за 2015 г., който е разумен и реалистичен, не предвижда свръхдефицит и вече два месеца от изпълнението му "имаме и всички доказателства, че той е национално отговорен и реалистичен". Според него дори може да се очаква преизпълнение.

"В последните 4 месеца сме свидетели на промяна и тя е за добро. Излишното и безпринципно политическо противопоставяне, като че ли отстъпва на по-качествен дебат в парламента", заключи държавният глава, призовавайки партиите за отговорно отношение и към по-важните и значими теми, които тепърва ще се обсъждат.

"Става въпрос за неотложните реформи в България. За промяна в системи, които отдавна са неефективни и не работят добре", обобщи Росен Плевнелиев.

Изявлението си президентът направи по време на срещата на бизнеслидерите, на която се оказа, че не присъстват представители на правителството, тъй като след гласуването в парламента, премиерът Бойко Борисов е събрал вицепремиерите и министър Горанов на извънредна 4-часова среща.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?