Президентът няма да присъства на парада за Деня на победата в Москва

Президентът няма да присъства на парада за Деня на победата в Москва

Президентът Росен Плевнелиев няма да присъства на тържествата по случай Деня на победата в Москва на 9 май тази година, съобщиха от пресцентъра на “Дондуков 2“. Информацията, че след получената покана, българският президент е отказал да присъства, бе съобщена първо от руското издание "Взгляд", цитирана от "Дневник". Медията твърди, че Плевнелиев е “известен със своите русофобски позиции“.

Много западни лидери отказаха да присъстват на парада по случай края на Втората световна война. Сред тях са президентът на САЩ Барак Обама, премиерът на Великобритания Дейвид Камерън, канцлерът на Германия Ангела Меркел (която ше посети Москва на 10 май), председателят на Съвета на ЕС Доналд Туск, президентите на Полша, Словакия и Словения.

Общо 68 чуждестранни лидери са поканени на празненствата по случай 70-годишнината от края на Втората световна война. Руският външен министър Сергей Лавров каза, че положителните отговори са около 30. 

"Получихме около 30 положителни отговора. Това на практика са всички наши партньори от Общността на независимите държави, Виетнам, Монголия, редица европейски страни, балкански държави – Сърбия, Черна гора, Македония, а също и Словакия, Гърция и Кипър", отбеляза министърът.

Споделяне

Още от България