Президентът няма основание да сезира КС за избора на главен прокурор, обяви поддръжник на Гешев

Боян Магдалинчев, Снимка: БГНЕС

Президентът Румен Радев няма основание да сезира Конституционния съд (КС) заради избора на Иван Гешев за главен прокурор. Това обяви пред бТВ един от гласувалите за него – Боян Магдалинчев. Според него аргументът, че кандидатурата е била без алтернатива и реално не е имало състезание, не основание да се сезира КС.

Според Магдалинчев президентът най-много може "да иска противоконституционност на някоя норма на закона, нищо повече". Подобно действие не би спряло, нито забавило назначаването на Гешев начело на държавното обвинение.

Магдалинчев, който е и представляващ ВСС, обясни, че очаква Радев да издаде указ за назначаването на Гешев до 7 дни. По закон държавният глава няма право да откаже повторно предложен му кандидат. Няма обаче и разписан срок, в който да издаде указ.

Никакъв шанс

Въпреки първия отказ на Радев да назначи Гешев, не е имало никакъв шанс да се появи алтернативна кандидатура, стана ясно от думите на Магдалинчев. Според него и мнозинството във ВСС, такава може да има само при две възможности – при второто гласуване кандидатът не успява да събере нужния минимум от 17 гласа или сам се оттегли от надпреварата. Гешев получи 20 гласа, а за отказ никой не е и споменавал.

Подобно на новоизбрания главен прокурор, Магдалинчев заподозря опозицията във ВСС в опити да провали процедурата. Той разкритикува четиримата гласували против – Лозан Панов, Олга Керелска, Атанаска Дишева и Цветинка Пашкунова – че умишлено са бавили дискусията.

"Те всячески се опитваха да забавят, аз нямам обяснение защо се случва. Дали заради протестиращите отвън, нямам идея", каза Магдалинчев.

Нямаше заплаха

Гешев не е заплашвал члена на ВСС Атанаска Дишева, която гласува против него и неведнъж критикува кандидатурата му, твърди Магдалинчев. Самата Дишева твърди, че бъдещият шеф на държавното обвинение я заплашил с думите, че от нея става прекрасен общински съветник и я чака политическа кариера. Според нея това е препратка към бившия вече съдия Методи Лалов, също отявлен критик на статуквото, който напусна системата и в момента е съветник в София.

"Категорично според мен по никакъв начин няма заплаха", заяви Магдалинчев.

"Тя има качества да говори много, умее да се аргументира. В този смисъл най-вероятно г-н Гешев е казал, че тя е добър професионалнист и може да стане добър общински съветник някога, ако въобще се случи това нещо. Не го приемам като заплаха", каза Магдалинчев.

Часове по-рано самият Гешев обяви, че и "Добър ден" да бил казал на Дишева, тя щяла да го възприеме като заплаха.

Споделяне

Още по темата

Още от България