Президентът обмисля вето на Изборния кодекс

Президентът обмисля вето на Изборния кодекс

Президентът Румен Радев обмисля дали да наложи вето върху поправките в Изборния кодекс, приети от управляващите на среднощно заседание. Това заяви държавният глава, който е на посещение в Швейцария.

"В тукашния парламент приемат ли закони в 3 часа през нощта, ей така набързо? В нашия ги приемат”, заяви Радев.

Миналата седмица правната комисия в парламента под ръководството на Данаил Кирилов от ГЕРБ прие промени, които на практика обезсмислиха преференцията, тъй като завишиха нужния процент за пренареждане на листите от избирателя. Поправката бе приета по искане на ДПС. След разразилия се скандал премиерът Бойко Борисов спешно нареди да бъде върнат старият праг за преференции

Едновременно с това започна и процедура по избор на нов състав на Централната избирателна комисия (ЦИК). Въпреки че ГЕРБ даде заден за промените, от БСП обявиха, че няма да се върнат в парламента, за да не помагат на управляващите с кворума.

"Това е изключително важен закон, от него зависят устоите на нашата демокрация. Като се върна ще има решение по въпроса, но бъдете сигурни, че ще бъде в интерес на обществото”, заяви Радев.

Споделяне

Още от България