Президентът обмисля вето на новоприетия Закон за партиите

Президентът Георги Първанов най-вероятно ще наложи вето върху новия Закон за политическите партии (ЗПП) заради двойния стандарт, който той налага между политическите сили във и извън парламента. Това стана ясно след срещата на Първанов с 11-те десни партии, сред които СДС, ССД и ВМРО, БЗНС-НС.

Заради същите текстове БСП обмислят са атакуват закона пред Конституционния съд.

По време на разговора в понеделник президентът е споделил негативната позиция на политиците по закона и се обявил против подобни двойни стандарти при регистрацията на партиите за парламентарния вот, наложени от приетия в събота ЗПП. Окончателно си решение той ще обяви след като се запознае с цялостния текст, в конституцията срок. Първанов аргументира оценката си с необходимостта в изборите да вземат участие само истински представителни политически партии.

За разлика от парламентарните, извънпарламентарните формации в срок от 3 месеца след влизането на закона в сила трябва да подадат наново документи в съда, заедно с имената, адресите и ЕГН-та на поне 5000 техни членове. Приетият от депутатите текст гласи, че не подлежат на пререгистрации партии, които са участвали самостоятелно или в коалиция на парламентарните избори през 2001 г. и имат поне един народен представител в настоящото Народно събрание, както и тези със самостоятелни парламентарни групи.

В същото време и президентът, и 11-те десни партии, са се обединили около становището, че най-важният аргумент при определянето на датата за изборите догодина е да се осигури максимална активност по време на вота и оттам - максимална представителност на следващия парламент.

Първанов е подчертал необходимостта от своевременното изясняване на правилата, по които да се произведат изборите догодина, и прикани парламентарните партии да проведат консултации по тези въпроси.

Според 11-те формации датата 19 юни е най-подходящата за вота през 2005 г. След разговорите лидерът на СДС Надежда Михайлова подчерта, че десните се надяват датата да бъде насрочена в достатъчно ранен срок, за да може летните месеци да не повлияят на хода на изборния процес. Партиите са представили пред държавния глава цялостен график за подготовката и провеждането на изборите, който предвижда възможността най-рано да бъдат приети от парламента промените в избирателните закони, както и да бъдат проведени консултациите при президента между всички политически сили за определяне на датата на парламентарния вот.

"Политически партии, участвали в последните изборите и получили 1 или 2%, са в дискриминационно положение, а други - създадени в рамките на този парламент, получават определени преференции от приетия нов закон," мотивира позицията на сините по ЗПП Михайлова. Партии, които събраха определена група депутати в рамките на сегашния парламент, също се водят парламентарно представени, коментира още тя.

Десните възразяват и срещу изключително краткия срок (3 месеца) за пререгистриране. "Възможно е дадена партия да бъде ударена служебно преди вота заради тромавата съдебна система," прогнозира лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов.

В защита на тезата за неравнопоставентост Каракачанов посочи, че от всички 23 "велики" политически сили в настоящия парламент, които по новия закон не се налага да се пререгистрират, 1/3 също са фантоми и не могат да съберат 5 хил. подписа, необходими за пререгистрация. Законът бил изготвен, за да се уредят някои от т.нар парламентарни партии, смята лидерът на ВМРО.

Конституцията според Каракачанов гарантира равни права на всички, но законът ощетява коалиции като ВМРО-Гергьовден, които преди 4 години са взели 3.7% от гласовете на избирателите и дава предимство на възникнали преди няколко месеца партии.

Той се възмути и от факта, че Съюзът на свободните демократи, чиито лидер е избран за кмет на София, също трябва да минат всички процедури на регистриране, а Партията на българските жени на Весела Драганова, която според него не се е явявала на избори, се води парламентарно представена и не подлежи на регистрация.

Любен Дилов-син пък изрази съжаление, че отново "Новото време" след забраната на "еднократната доза" марихуана, срещу което скочило цялото либерално човечество, лансират нова "мракобесна инициатива" с този "комичен закон".

Още от България

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?