Президентът обяви, че две години с него е водена истинска война

България има проблем с олигарсите и липсата на присъди за политици

Снимка: БГНЕС

Президентът Росен Плевнелиев заяви,че през последните две години с него е била водена истинска война, но той не се поддава на натиск. Държавният глава също така коментира в интервю за бТВ в петък, че не е във властта, за да консумира, че не е част от икономически кръгове и не използва езика на омразата, както бе обвинен преди дни от лидера на ДПС Лютви Местан. Той също така отказа да отговори дали ще се кандидатира за втори мандат в изборите за президент догодина

"Надявам се това, което видяхме в последните 2 години, да е зад нас. Нека остане в историята. Виждам заявка от политическите партии за нов диалог, виждам една нова коалиционна култура, която се задава", каза Плевневиев. "Стъпка по стъпка можем да стигнем далеч. Имам ценности, морал и спя спокойно с това, което правя”, допълни той.

Запитан дали има стабилност във втория кабинет на Бойко Борисов и има ли преяждане с власт, Росен Плевнелиев изтъкна, че когато си във властта не можеш да мислиш в рамките на консумиране. "Не съм във властта да консумирам. Властта е средство – какво искаш да постигнеш с нея, какви политики искаш да следваш, за да си полезен на народа”, посочи държавният глава.

Плевнелиев каза, че със своите действия е показал своята независимост и примерите за това били много. Не съм част от нито един икономически кръг, заяви той и допълни, че вярва в силните институции и институционалната култура. "Ако има кръгове, не очаквайте от президента да ги назове”, посочи президентът.

По думите му България има проблем с олигарсите и не само с тях. Според него у нас няма осъден политик и магистрат както в Румъния, защото там има добре работещи институции, които са успели да върнат доверието на хората и държавата може да гарантира техните права"Останалите държави в ЕС отдавна са постигнали това. Трябва да си дадем сметка защо изоставаме”, посочи Плевнелиев.

Когато се твърди, че използвам езика на омразата, нека се дават доказателства и конкретни аргументи, заяви той по повод обвиненията на Местан. "Като одържавен глава бях първият, който отиде в мюфтийството в Пловдив, да уважа мюсюлманите. На следващата година отново организирах вечерята, на която присъства и патриархът, и мюфтията, и представителите на всички”, обясни Плевневиев. „С действията си го показвам. Нека бъде посочено дори едно доказателство. Твърдя, че такова доказателство няма”, заяви президентът.

Попитан дали ще се кандидатира за втори мандат и има ли такава амбиция, Плевнелиев заяви, че е страшно погрешно да се мисли във фактора време. "Всякакви сметки са контрапродуктивни”, каза той.

Споделяне

Още от България

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?