Президентът обяви хакерските атаки по изборите за новия "Костинброд" и сайтът му изчезна

Държавният глава чака отговор от ДАНС

Росен Плевнелиев

Странните хакерски атаки в изборния ден срещу сайтовете на ЦИК, ГРАО и МВР са нова афера "Костинброд", заяви президентът Росен Плевнелиев в петък и добави, че вече е сезирал ДАНС и очаква обяснения. Два часа по-късно сайтът на държавния глава president.bg бе подложен на масирана хакерска атака. От 14 ч днес е почти невъзможно да се влезе в интернет страницата, която периоднично се възстановяваше, но после пак изчезваше.

"Видяхме безпрецедентни действия в деня на изборите. Въпреки странните хакерски атаки в деня на изборите, няма да го забравя. Тези хакерски атаки не са случайни и целят да подхранят съмнение в деня на изборите. За мен това е нов "Костинброд”, заяви преди това Плевнелиев.

На 25 октомври сайтовете на ЦИК, ГРАО, както и на вътрешното и външното министерство се сринаха, като това доведе до затруднения за гражданите, които нямаше как да проверят онлайн в кои секции ще гласуват. И досега нито една от отговорните институции не е казала докъде е стигнало разследването.

"Хакерските атаки целят да подхранят съмненията на гражданите, че електронното гласуване не би следвало да е честно, няма как да успее. След като един или друг сайт може да бъдат атакувани, как може да успее едно електронно гласуване. Трябва да се отговори кой инициира тези хакерски атаки, кой плати за тях, кой от ЦИК даде инструкции да не се дават бюлетини", каза Плевнелиев.

Атаката срещу президентския сайт от същия тип както срещу ЦИК, ГРАО и МВР

Два часа по-късно хакерска атака блокирала сайта на президентството. Около 13 ч. в петък са регистрирани около 50 милиона посещения от сървъри в Тайланд. От прессекретариата на президента заявиха, че не са нанесени щети върху архива на институцията и че сайтът не е пробит, а просто е невидим заради претоварване с едновременни заявки за влизане. Броят им бил между 30 и 50 милиона. Този тип хакерски атаки са известни като DDOS - отказ от услуга. Точно такъв тип бе и атаката, която порази сайтовете на ЦИК, ГРАО и МВР в неделя.

Според експерти по киберсигурност в случая с тези атака не става дума за детска игра, а за сериозно организирана група. Това е мнението и на ресорния зам.-министър по информационните технологии Валери Борисов.

Да се направи честен анализ на изборите

Плевнелиев каза, че очаква да се направи честен анализ и да не се заметат проблеми: "Ако има честен прочит, би следвало депутатите да промяната и Изборния кодекс за това как от тук нататък да работи ЦИК. Очаквам дебат, анализи и последствия от случилото се в неделя".

Референдумът е безспорен успех, НС да го разгледа без процедурни хватки

Той определи проведения референдум за въвеждането на електронно гласуване като "безспорен успех".

"Българите гласуваха масово на референдума. Те показаха, че българското гражданско общество не просто го има и е активно, но далеч е изпреварило демократичното си развитие. Близо 40% от гражданите дадоха гласа си на референдума, гласуваха и не ги спря нито, почти пълното информационно затъмнение, което бе наложено над темата, нито явното демонстративно нежелание на част от партиите да чуят какво мисли народът", заяви Плевнелиев.

За да има задължителен характер референдумът, в него трябва да са гласували повече граждани отколкото на последните парламентарни избори – в случая над 3.5 млн. души. В него обаче се включиха към 2.5 млн. души, които обаче бяха достатъчни, за да вкарат въпроса в пленарна зала и сега депутатите трябва да се произнесат по него.

Плевнелиев призова Народното събрание бързо и без процедурни хватки да разгледа въпроса, но коментира, че, имайки предвид досегашната практика, "не би следвало да бъдем големи оптимисти".

"Нямаме оправдание, че лишаваме гражданите от електронно гласуване, за да гледаме сцените в "Арена Армеец". Надявам се депутатите да бъдат на висотата на избирателките си, не очаквам в НС да се губи излишно време, надявам се да станем свидетели на национално отговорен дебат, а не на процедурни хватки пред очите на българите. Ако управляващите пренебрегнат резултати ще направят голяма политическа грешка. Референдумът може да не успя категорично, но гражданите, които го подкрепиха показват колко много хора застават ясно зад идея за промяна на политическата система”, каза Росен Плевнелиев.

Той инициира провеждането на национален референдум с три въпроса за смяна на изборните правила, но парламентът окастри двата въпроса и остави само един – за електронния вот.

Допитването е развенчало няколко мита

"Няколко мита бяха опровергани, че обществото ни няма опит и не може да се възползва от позитивите на пряката демокрация. Сънародниците ни могат да имат леви или лесни идеи, но могат да гласуват в името на държавността надпартийно. Преодолян бе и митът, че референдум и избори ще затруднят гражданите. Те не бяха затруднени от референдума, а от странни организационни решения и противоречиви указания”, каза държавният глава.

По думите му не трябва да се позволява "усилията за повече демокрация, които обществото ни полага, да останат на заден план за сметка на скандално поведение на политици, които не следва да имат място в европейска правова държава".

"Референдумът е голям успех въпреки всичко. Удовлетворен съм от референдума, гордея съм че съм първият държавен глава, който го инициира”, посочи Плевнелиев.
Той обаче отбелязва, че това, че е инициирал референдума "не го прави мой и по никакъв начин не го обвързва с бъдещи президентски избори в страната, които ще се случат след една година".

Плевнелиев съобщи по-рано този месец, че следващата година ще обяви дали ще се кандидатира за втори мандат.

Споделяне

Още по темата

Още от България