Президентът обяви за скандално и назначението на шеф на Съвета по сигурност към МС

Разделена от ЕС, България ще плува в собственото си блато, предупреди Плевнелиев

Виждате как магистрала "Тракия" показа, че българите могат да градят мостове, заяви президентът. Сн.: БГНЕС

Президентът Росен Плевнелиев продължи атаката към кадровата политика на правителството, изразявайки публично притеснението си от назначението на Боян Чуков за секретар на Съвета по сигурността към Министерския съвет.

Помолен от репортери да коментира серията от скандални назначения на областни управители, сред които е и това на депутата от ДПС Емил Иванов, осъждан за побой през 1990 г. и свързван с дейността на силовата групировка "ВИС-2" в Своге, държавният глава остро разкритикува връщането на Боян Чуков в Министерския съвет (МС), като шеф на Съвета по сигурността.

"Ако говорим за скандални назначения, след назначението на Делян Пеевски за шеф на ДАНС, няма да скрия моето голямо притеснение от назначението на г-н Чуков за шеф на Съвета по сигурност към Министерски съвет...Той е нещо като шеф на службите - да задава приоритетите и да координира тяхната дейност. Този човек, единственото, което се знае за него, е, че е дясна ръка на Алексей Петров - изпълнителен директор на "Лев Инс" в годините, в които това дружество е развивало успешно своя бизнес. И като капак на всичко да добавя, че г-н Чуков многократно се е изказвал в подкрепа на Евразийския съюз на г-н Путин. Така че нека да си даваме сметка наистина какви назначения се случват пред очите на цялата нация. Меко казано, аз съм силно притеснен", коментира държавният глава в понеделник.

Чуков оглавяваше Съвета по сигурността към МС и по времето на тройната коалиция, като бе съветник на тогавашния премиер Сергей Станишев по външнополитическите въпроси и националната сигурност. Името му се свързва с това на подсъдимия по делото "Октопод" бивш съветник в ДАНС Алексей Петров заради работата му като изпълнителен директор на "Лев Корпорация" от края на 2005 г. до октомври 2006 г.

За последно Чуков ръководеше отдела "Публични дейности" в централата на БСП, след като правителството на ГЕРБ спря назначението му за посланик в Скопие. През 2007 г. той бе осветен като кадрови служител на "Научно-техническо разузнаване" при Първо главно управление на ДС, бил е зам.-началник на отделение.

По повод критиките на Плевнелиев премиерът Пламен Орешарски заяви единствено: Не съм коментирал нито едно назначение на президента и няма и да го направя. Орешарски едва ли би могъл да каже нещо повече, тъй като той със сигурност не е имал думата за назначението на Чуков.

Както научи Mediapool от свои източници, основните страни от ЕС също имат сериозни резерви към назначението на Боян Чуков и са мнение, че то може да блокира диалога между България и партньорите ѝ в сектор "Сигурност".

Разделена от ЕС, България ще плува в собственото си блато

Росен Плевнелиев, който участва в тържественото откриване на последния участък от магистрала "Тракия", за пореден път призова парламентарните партии към диалог и компромис, така че управлението на страната да не зависи от "един ултранационалист", каквото е и настояването на партньорите от Европейските съюз. Плевнелиев даде да се разбере, че в противен случай България ще остане изолирана в ЕС "да плува в собственото си блато", което би било пагубно.

"Няма диалог - едните искат оставка, други подкрепят правителството. Самият аз давам всичко от себе си, за да има диалог. Това, което констатираме, е, че няма диалог. Управляващите избраха реваншизма и "Атака". Най-голямата опозиционна партия е извън парламента, а тя сигнализира желанието си за диалог", заяви държавният глава в понеделник при откриването на последния участък от магистрала "Тракия".

По думите му "никога не е имало толкова силно противопоставяне" и "такова разделение между политическите лидери" на парламентарно представените партии, както в момента.

"Трябва да има диалог, необходим е диалог. Виждате как магистрала "Тракия" показа, че българите могат да градят мостове. Българският политически елит обаче изгори всички мостове. Ситуацията е много тежка, надявам се да излезем от нея. Изходът минава през диалог и желание за компромис. Народното събрание зависи от един ултранационалист, той може днес да бъде в залата, утре да не бъде", коментира държавният глава.

Плевнелиев отново напомни исканията на десетките хиляди протестиращи, които вече цял месец блокират центъра на София с искане за незабавна оставка на кабинета "Орешарски".

"Само ценностите ще ни помогнат – това искат и гражданите. Те излязоха на протест за ценностите", каза президентът и добави: "Нека бъда категоричен, че разделянето на България и други страни членки на ЕС е пагубно. България е била силна единствено и само когато е била интегрирана, и е била слаба, когато е плувала в собственото си блато. Крайно време е да хвърлим камък в блатото".

Споделяне

Още по темата

Още от България