Президентът официално предложи Ирина Бокова за втори мандат в ЮНЕСКО

Президентът Росен Плевнелиев издигна официално кандидатурата на Ирина Бокова за втори мандат като генерален секретар на ЮНЕСКО. Това той е заявил на срещата си в Ню Йорк с генералния секретар на ООН Бан Ки-Мун. Освен това президентът е потвърдил заявката на България за първи път да стане член на Съвета по човешки права за периода 2019-2021 година.

 

Ирина Бокова оглави Организацията за образование, наука и култура на ООН (ЮНЕСКО) през септември 2009 г. Тогава Бокова изтъкна, че кандидатурата ѝ е била подкрепяна от три последователни правителства - на Симеон Сакскобургготски, на Сергей Станишев и на Бойко Борисов.

 

Процедурата за избор на нов генерален секретар на Организацията на ООН за образование, наука и култура ще се проведе през 2013 година, а през юли т.г. правителството на Бойко Борисов реши да подкрепи Бокова за втори мандат.

Един от най-спорните ходове на Бокова като шеф на ЮНЕСКО бе приемането на Палестина като редовен 195-ти член на организацията на 31 октомври 2011 година.

Така ЮНЕСКО стана първата организация на ООН, в която палестинците са допуснати като редовни членове. САЩ и Израел реагираха светкавично и окачествиха този акт като ненавременен и скандален. Двете страни обявиха, че прекратяват да плащат членския си внос към ЮНЕСКО. От 1990-те години насам в САЩ има закони, които забраняват да се оказва финансова помощ на организации, в които членуват палестинците. За ЮНЕСКО това е сериозен проблем, защото американците са най-големият финансов донор на организацията - техните 65 милиона долара представляват близо 22% от годишния бюджет на ЮНЕСКО.

Тогава Бокова заяви, че ще се справя с финансовия проблем чрез политика на икономии.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?