Гаф на Плевнелиев в новогодишната му реч

Президентът описва красотата на българската природа със снимка от Аспен

БНТ обяви, че вината за конфуза е съвместна и се похвали с висок рейтинг

Колаж: БГНЕС

Президентът Росен Плевнелиев е допуснал гаф в новогодишната си реч, като е използвал снимка с планински изглед от Аспен в Колорадо, за да опише красотата на българската природа.

Президентът отправи новогодишните пожелания от библиотеката на Софийския университет.

Речта му бе илюстрирана със снимки от знакови събития и личности за България през отминалата 2012 година - наводнението в село Бисер, земетресението в Перник, математици със златни медали, героят Марио от дома в Белоградчик и други.

Президентът описва България като една от най-старите държави в Европа, с древна култура, богата история и неповторима природа. Думите му са съпроводени със снимки на Царевец и пейзаж на заснежени планински склонове.

Последната снимка обаче бе разпозната като пейзаж от Скалистите планини в щата Колорадо. Абсолютно същата снимка бе поместена и на сайта на Балкантурист в секцията, рекламираща Пампорово, като там липсваше информация коя е местността. По-късно снимката беше премахната оттам.

От президентството заявиха пред Mediapool, че нямат коментар за неудобната ситуация, отклониха и въпроси за авторството на визуалната част от приветствието на държавния глава.

От БНТ обясниха, че концепцията за изработването на клипа е на администрацията на президента, а техническата реализация е осъществена от телевизията. При изготвянето на клипа подборът на снимковия материал е извършен съвместно от екипите на БНТ и пресцентъра на президентството.

"Използвани са кадри от фонда на БНТ, снимки от интернет сайта на администрацията на президента и снимки от свободни от авторски права български туристически сайтове, избрани след съгласуване с дирекция "Връзки с обществеността" на президентството", поясняват от БНТ.

"Коментираната снимка на планински пейзаж е свалена от официалния сайт на Балкантурист в интернет, представена като реклама на български ски курорт. Обръщението на държавния глава, минути преди настъпването на 2013 година, постигна един от най-високите рейтинги в програмата на БНТ в празничната нощ", заявяват още от телевизията.

Eлектронното издание е-vestnik съобщи, че въпросната снимка е на два върха в планините край световно известния ски курорт Аспен, които се наричат Maroon Bells - "кафеникаво-червените камбани", поради характерната си форма и цвят.

Същата снимка е представена като пейзаж от Пампорово в сайта на една туристическа фирма - welcome-to-bulgaria.com. Вероятно е използвана и в други български туристически сайтове, открадната от американски сайтове. Попаднал е и в руския сайт vokrugsveta.ru като илюстрация за България.

Първото Новогодишно обръщение на президента Росен Плевнелиев е заснето от екипа на БНТ в три различни формата на телевизионно излъчване с най-високо качество, за да може да бъде използвано от всички медии в България.

Гафът на Плевнелиев намери интерпретация и в сайта "Не!Новините", който "информира", че "Македония реагира остро на тържественото обръщение на президента Плевнелиев за Нова година".

""Скалистичките планини са наши. Колорадо е македонско, носи името на братята Коле и Радко, кои први са се заселили по они места" - каза накратко премиерът на югозападните ни съседи Никола Груевски. Той подчерта, че е лицемерно България да иска добросъседски отношения и да изнудва Македония, взимайки природните ѝ светини и обявяването им за свои. По този начин дебатът за македонността на Земята се пренесе и в новата година, която според македонския календар е годината на змиjата. Самият Плевнелиев отказа да коментира гафа си, докато не подготви на Powerpoint обяснение, като в момента е забил, защото търси в google снимка на македонски космонавти", отбелязва хумористичният сайт.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?