Президентът организира “щаб” за форуми и инициативи по места

Президентът организира “щаб” за форуми и инициативи по места

Нямам никакво намерение да започна отначало с партийно строителство, заяви в понеделник президентът Георги Първанов, отхвърляйки коментарите от миналата седмица, че възнамерява да прави нова лява партия.

Като обобщи, че в обществото има дефицит на идеи, а политиците са затънали в “мандатно мислене” и дебат по периферни и маловажни въпроси, Първанов заяви, че ще спечели този, който успее да приобщи реално гражданските структури.

Именно с това се наема той през втория мандат (започнал преди три месеца), като вместо партия, ще организира форуми и дискусионни инициативи по места с широко участие гражданското общество, интелигенцията, бизнеса, представителите на местната власт.

Президентската институция няма  да следва събитията от дневния ред на обществото. Вместо това ще ги изпреварва, ще генерира идеи и ще предизвиква широки обществени дебати, тъй като страната има “крещящата нужда от стратегически програми”.

Бил съм партиен лидер, и то успешен, каза държавният глава и допълни, че когато се каже президентът, това значи ангажимент за цял живот. Не може днес "президентът", а утре - "партийният лидер", посочи Първанов, намеквайки за предшественика си Петър Стоянов.

Информации, че Първанов готви нова лява партия, се появиха след срещата му с политолози и съветници в Пампорово. Досегашният икономически съветник на президента Димитър Иванов заяви по-рано, че “активното мероприятие” е тръгнало от БСП и “Позитано”20, откъдето се опитват да засенчват президентската институция. Конкретният пример бе приемането на новата социално-икономическа програма на партията на пленум в събота, дни преди Първанов да обяви своята социално-икономическа стратегия, подготвена от експертен екип.

В първата си публична реакция по темата Първанов увери, че добре работи с управляващата коалиция. Той похвали левицата за новия ѝ социален проект, като напомни, че цяла година я е подтиквал към това.

Представяйки новия си екип, президентът каза, че те формират щаба за генериране на новите идеи и дебати. По-голямата част от предишните му съветници бяха разставени на различни позиции в правителството и дипломацията. 

“Голям грях” е да се извличат дивиденти с темата за медиците

Първанов, който използва кадри от посещението си в Либия в предизборния клип на кампания за преизбиране миналия октомври, в понеделник определи като “голям грях” опитите да се извлекат вътрешнополитически дивиденти с темата за българските медици. Преди ден ЦИК отказа регистрация на осъдените пет медицински сестри и д-р Георгиев.

Президентът каза, че настоящата кампания за солидарност с осъдените в Либия е най-голямата в цялата най-нова история, но изрази неудовлетворение от нейната декларативност. Той бил притеснен от използването на темата за извличане на дивиденти, имайки предвид идеите за издигане на медицинските сестри за евродепутати. Срещу това вече възразиха всички парламентарни сили без партията на Яне Яне “Ред, законност и сигурност”, която вкара медиците в листите си, но те не бяха регистрирани.

Има един много важен критерий за оценка на всичко, което се върши по проблема - дали дадено действие ни приближава до справедливо решение или ни отдалечава, каза Първанов. Той допълни, че каквото и да е решението на либийския съд, завръщането на медиците в България  минава през волята на либийската държава. За България е важно да възстанови международния кръг преговори между България, Либия и САЩ, както и да поддържа двустранните контакти, каза президентът, който официално представи на пресконференция новата администрация, с която ще работи през втория си мандат.

Екипът на президента – без проверка за връзки с ДС

За новия си екип президентът каза, че е формиран на принципите на приемственост и безпартийност. Сред новите попълнения са Катя Николова, член на Изпълнителното бюро на БСП, която без да е на щат ще е вътрешнополитически секретар на Първанов, и депутатът от Коалиция за България Бойко Радоев, който ще е парламентарен секретар.

Нови лица в икономическия екип са бившият депутат от СДС, неуспял кандидат депутат на НДСВ и кандидат за кмет на София на последните избори Венцеслав Димитров, както и ректорът на УНСС Борислав Борисов.

Бившият началник на Генщаба Никола Колев е шеф на кабинета на Първанов, а Светла Тошкова – на вицепрезидента Ангел Марин. Главен секретар остава Красимир Стоянов, секретар по националните въпроси - Тодор Велев.

За съветник по националната сигурност президентът е привлякъл още един военен – бригаден генерал Николай Николов, досегашен началник на управление “Стратегическо планиране” в Генщаба, а по външната политика – дипломатът от Емил Вълев.

По социалната политика консултант ще продължи да бъде бившият зам.-социален министър Николай Николов.

Аналитичното звено ще се обогати от съветите на политолога Антони Тодоров.

Запитан дали ще даде на новата комисия по досиетата имената на съветниците за проверка за принадлежност към структурите на бившата Държавна сигурност, Първанов каза, че те са публично огласени и ако иска, комисията може да се самосезира.

Според новия закон за досиетата обаче съветниците на президента не се проверяват задължително за такава принадлежност.

Президентът повтори нееднократно изразяваната си позиция за добрите и лошите ченгета, като пак каза, че ще защити всеки един, който е изпълнявал “националния си дълг”, и няма да застане зад онзи, който е бил доносник.  

Първанов напомни, че целият щат на президентството е над 160 души, но политическият му съвет e едва една трета от тази бройка. В момента са заети само 154 места. Тези дни ще се обяви конкурс за включването на млади хора – политолози, икономисти, специалисти по международни отношения.

Президентските съветници няма да се изказват и коментират публично свои мнения, за да не се налагало впоследствие да се обяснява кой какво е искал да каже.

Първанов отрече да има проблеми с премиера, председателя на парламента или с който да е от министрите.

Според него всеки конфликт между институциите ще да донесе беди на онзи, който го създава.

На представянето пред медиите дойде цялата президентска администрация, включително и помощният персонал. Там бяха и директорите на специалните служби, които се назначават от президента – на разузнаването – ген. Кирчо Киров, на контраразузнаването – главен комисар Иван Драшков, на службата за охрана – ген. Румен Миланов, на когото предстои скорошно пенсиониране.

По странен замисъл на организаторите на събитието, то се проведе в НДК, където в момента тече изложението “Произведено в България”. На новите и старите президентски съветници и на охранителите, облечени в еднакви строги костюми, им се наложи да се провират притеснено между стълпотворението от хора и щандове, окичени с пъстри артикули от долното дамско облекло.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?