Президентът: Още се чудим имаме ли пазарна икономика или монополи и олигарси

Доходите и производителността са най-ниски, но сме за пример

Президентът: Още се чудим имаме ли пазарна икономика или монополи и олигарси

"В България все още се чудим дали имаме пазарна икономика или имаме икономика, доминирана от богатите хора, от монополите, от олигарсите", заяви президентът Росен Плевнелиев в четвъртък при откриването на форум "Кариера в България – защо не”.

"Най-богатите държави на планетата са тези, които нямат много олигарси, а имат много малки и средни иновативни предприятия", обясни още държавният глава.

Без да навлиза по-надълбоко в опасната тема за олигарсите и монополите, той успокои младите хора в България, като сподели с тях, че "категорично можем да създадем най-добрата среда за бизнес в Югоизточна Европа".

Швейцария на Балканите

"И ние сме на прав път. Въпросът е, че и фактите го показват", каза Плевнелиев.

"В последната класация на Световния икономически форум по конкурентоспособност България се изстреля само за една година с 12 места напред. Със сигурност не го чувстваме още по доходите, по заплатите, но това е голямо постижение. Една от най-богатите държави на света е и най-конкурентната държава в света и тя е № 1 в класацията – това е Швейцария. На времето сме си говорили, че България може да бъде Швейцария на Балканите. Аз вярвам, ще отнеме много време – пътят за това е да създадем качествена среда за бизнес и предприемачество", каза Плевнелиев.

Той отбеляза обаче, че по отношение на другите индекси, "които светът следи внимателно - за прозрачност на "Трансперънси интернешънъл", индекса за правене на бизнес на Световната банка", имаме скромни постижения.

Доходите – сравнително ниски

"Разбира се, доходите в България, за съжаление, са сравнително ниски и са най-ниските от останалите държави в Европейския съюз, но дебатът за тяхното увеличение вече е факт. И през 2013 г. с бюджета ние ще видим със сигурност подобни политики, които ще се реализират", увери Плевнелиев.

"Разбира се, България е все още държавата в Европейския съюз, която е и с най-ниската производителност. Това рефлектира и най-ниските доходи, но и най-високата енергийна интензивност и зависимост. Това също се променя. Националната програма за енергийна ефективност вече е в ход и ние имаме обем от 500 млн. лв., който след 2014 г. ще прерасне над 1 млрд., милиардна програма за енергийна ефективност", каза още Плевнелиев.

За пример

Той разясни обаче, че България ще увеличи доходите не чрез "доходи на кредит, а чрез изработени такива".

"И това е единична, много различна позиция в целия Европейски съюз, която тепърва аз ще показвам по света за пример. Това е една много честна позиция – получаваме толкова, колкото произвеждаме. Колкото по-конкурентоспособни и по-производителни ставаме, толкова по-бързо и доходите ще растат", каза Плевнелиев.

Споделяне

Още по темата

Още от България