БГ дипломация

Президентът освободи посланик, който и ден не е бил на поста след назначението преди три години

Първанов издал указ за Радион Попов в Саудитска Арабия, Николай Младенов не го пуснал

Президентът освободи посланик, който и ден не е бил на поста след назначението преди три години

Президентът Росен Плевнелиев издаде указ за освобождаването на бившия зам.-външен министър Радион Попов като посланик в Саудитска Арабия. Указът бе публикуван в Държавен вестник във вторник.

Радион Попов бе предложен за посланик в последния момент от правителството на тройната коалиция и бе одобрен от президента Георги Първанов с негов указ в края на 2009 година. Външният министър Николай Младенов обаче не издаде заповед за заминаването на Попов за Рияд.

 

Попов от своя страна пък даде на съд външното министерство да му изплати командировъчните за три години, като делото още не е завършило. Тази сума може да се окаже по-висока от 150  хиляди лева.

 

Така повече от три години Попов по документи е посланик в Саудитска Арабия, като от МВнР уточниха, че в този период не е бил в качеството си на официално лице в тази страна.

 

Правителството на Бойко Борисов още през 2009 година спря част от дипломатическите назначения на кабинета "Станишев", направени в последните дни на мандата. Тогава от външното министерство обясниха обаче, че това се отнася само за "политическите назначения", заради което не бе прието и назначението на Радион Попов.

 

Радион Попов има кариера на щатен служител в Разузнавателно управление към Генералния щаб (РУМНО) и като биография не отговаряше на декларираното от ГЕРБ намерение да не бъдат изпращани за посланици хора от службите на комунистическия режим. Той обаче не бе отзован в рамките на вълната, при която бяха сменени десетки други дипломати.

 

От външното министерство поясниха, че България вече няма да има посланик на място в Рияд, но такъв ще има в София, който ще работи дистанционно.

 

Името на Радион Попов изплува по едно от делата срещу бившия военен министър Николай Цонев. Той бе обвинен в сключване на неизгодна сделка за закупуване на поточна линия за нуждите на армията от фирма, свързана с Радион Попов. Съдът обаче оправда Цонев.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?