Египет изправен пред нов скок в неизвестното

Президентът отхвърли ултиматума на армията, а ислямистите призоваха за подкрепа по улиците

Съдът възстанови на поста уволнения от Морси главен прокурор

Сн. БГНЕС/ЕПА

Египетският президент Мохамед Морси отхвърли ултиматума на армията за разбирателство с политическите му противници и обяви, че ще следва свой курс за национално помирение. Партиите на египетските ислямисти пък, обединени в Националния съюз в защита на законността, призоваха привържениците си "да излязат на площада в отговор на ултиматума на военните и да преградят пътя на преврата".

 

След като милиони излязоха на протести в неделя, министърът на отбраната генерал Абдел Фатах ал-Сиси обяви, че ако политиците не се разберат до 48 часа, армията ще поеме отговорността за бъдещето на Египет. Малко по-късно обаче армията отхвърли обвиненията, че отправеният ултиматум е подготовка за военен преврат и заявиха, че "главната цел е политиците да бъдат подтикнати към консенсус".

 

Президентът Мохамед Морси посочи от своя страна, че "декларацията на въоръжените сили не е била предоставена на президента преди да бъде разпространена и съдържа "сигнали, които могат да предизвикат объркване". От службата на президента Морси допълват, че държавният глава е решен да продължи по пътя, който е избрал за постигане на общо национално помирение. В текста се заклеймява "всяка декларация, задълбочаваща разделението в страната, която и без това вече е дълбоко разединена". В комюникето на президентството се допълва, че Морси продължава консултациите си с всички национални сили, "за да гарантира пътя на демократичната промяна и защитата на народната воля".

 

Кризата в Египет се задълбочава, след като петима министри обявиха, че напускат заради обстановката в страната - на туризма, околната среда, комуникациите, правосъдието и външните работи. Напрежението в страната нараства, като при сблъсъци между поддръжници и противници на президента Мохамед Морси загинаха 16 души.

 

Ислямистите призоваха привържениците си да излязат по улиците

 

Партиите на египетските ислямисти, обединени в Националния съюз в защита на законността, призоваха привържениците си да излязат на площада.

 

Лидерите на "Мюсюлмански братя" осъдиха опитите на някои сили да използват египетската армия за действия против легитимното правителство. Един от водачите на движението, Мохамед ал Балтаджи, открито поиска от всички, които подкрепят ислямския проект, да се обявят в защита на конституцията и шериата. Алиансът на ислямистите потвърди, че бъдещите демонстрации ще имат мирен характер.

 

Втората политическа сила в ислямския лагер след "Мюсюлмански братя" - салафитската партия "Ан Нур" - излезе с декларация, в която предлага да бъде сформирано правителство от технократи, което да се заеме с подготовката и провеждането на предсрочни президентски избори.

 

Салафитите призоваха Морси да направи отстъпки пред опонентите си и на практика подкрепиха основното искане на Фронта за национално спасение на революционната младеж.

 

Съдът възстанови на поста му уволнения от Мохамед Морси главен прокурор

 

На този фон египетското правосъдие нареди връщането на длъжност на главния прокурор, който бе уволнен от президента Мохамед Морси.

 

Така правосъдието нанесе удар на ислямисткия държавен глава в разгара на протестите срещу него. Решението беше взето от Апелативния съд на Египет и според него на поста главен прокурор се връща Абдел Мегид Махмуд.

 

Съдът посочва, че решението за връщането на най-висшия прокурор е окончателно.

 

Махмуд беше назначен на поста по времето на Хосни Мубарак. Той беше обвинен от египетските военни, стоящи в основата на свалянето от власт на Мубарак през 2011 г., че именно заради него прокуратурата не е могла да събере достатъчно доказателства срещу бившите представители на режима.

 

Главният прокурор беше уволнен през ноември с президентски указ. На негово място беше назначен Талаат Абдала.

 

Смята се обаче, че той е благосклонно настроен към Мюсюлманските братя.

 

Египет изправен пред нов скок в неизвестното

 

Египет е изправен пред нов голям скок в неизвестното, коментира британският вестник "Файненшъл таймс".

 

Милионите египтяни, наводнили площадите в страната в неделя, извършват втора революция, чийто успех ще резонира в арабския свят, както и първата, само че този път тя нанася тежък удар на политическия ислям.

 

Ако армията възнамерява да изтласка президента Мохамед Морси, принудителното отстраняване на избран президент, дори след масови прояви на народна подкрепа, би било провал за шансовете на Египет да изгради демократичен ред и създава опасност от радикализиране на ислямистите.

 

Представители на движението "Мюсюлмански братя", към което принадлежи Морси, настояват върху едно: че Морси е законният президент. Те казват, че ако той бъде свален след година на поста, нищо няма да им попречи да се опитат да направят същото със следващия лидер, щом установят, че не се справя. Египет достигна до точка на такова разединение, че е необходим посредник, но ако това означава връщане на военното управление, онези, които посрещат днес идеята с одобрение, може да бъдат горчиво разочаровани, коментира вестникът, цитиран от БТА.

 

Вестник "Ню Йорк таймс" посочва, че страната е изправена пред риск от по-насилствена промяна - от страна на военните. Това е опасен момент, без гаранции, че нов преход би бил по-успешен от предишния, посочва в редакционна статия в. "Ню Йорк таймс".

 

Военните са играли важна роля в египетската политика в течение на десетилетия, но преди 10 месеца се оттеглиха под натиска на Морси. Въпреки че много опозиционни групи аплодират сега желанието на военните отново да се намесят в политиката, това би било голямо поражение за египетската демокрация. То на практика би дало на военните благоприятна възможност да се включват при всяка политическа криза, каквито със сигурност ще има още, ако Египет иска да върви към истинска демокрация. Никой не печели, ако Египет остане икономически фалирала държава във война със себе си, отбелязва вестникът.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят