Президентът отказа да назначи Иван Гешев за главен прокурор (Видео)

Превес над мнението на обществените организации взе масираната служебна подкрепа, каза Радев

Румен Радев. Сн. БГНЕС

Президентът Румен Радев отказа да назначи Иван Гешев за главен прокурор и върна процедурата на изходна позиция във Висшия съдебен съвет. Той обяви, че очаква да има "истинско състезание между кандидати, а не формално изпълнение на процедурата".

"Белег на демократичната държава е наличието на алтернатива", каза държавният глава. Той заяви, че липсата на алтернатива е пряко следствие от действията на изпълнителната власт, защото правосъдният министър е можел да издигне конкурент на Гешев, но не го е направил.

"И преди съм заявявал, че очаквам истинско състезание между кандидати, а не формално изпълнение на процедурата по избор. Издигането на един единствен кандидат не само я лиши от състезателност, но и отнема от престижа и легитимността на бъдещия главен прокурор – така необходими за неговата нелека и отговорна мисия. Още повече - белег на демократичната държава е наличието на алтернативи при заемането на висши държавни длъжности", каза държавният глава.

Президентът каза, че Висшият съдебен съвет е нарушил и закона като е взел предвид подкрепата, оказана на прокурор Гешев от изпълнителната власт, включително от МВР, ДАНС и ГДБОП.

"Така в разрез със закона превес над мнението на обществените организации взе масираната служебна институционална подкрепа", обяви той и напомни, че изборът на главен прокурор засяга всеки български гражданин и изисква да бъдат разсеяни всякакви съмнения.

"Конституцията възлага на главния прокурор функции, които имат ключово значение за правосъдието, призвано да постига справедливост. Затова и изборът на главен прокурор засяга всеки български гражданин и изисква да бъдат разсеяни всякакви съмнения дали назначеният на тази длъжност ще защитава обществения интерес, правата на гражданите и върховенството на закона", обясни Радев.

Президентът бе призован да върне избора на прокурор Иван Гешев от Съюза на съдиите в България, Висшия адвокатски съвет. "Правосъдие за всеки", "Демократична България" и правозащитници. Дори неуспелия кандидат за кмет на София Мая Манолова призова президента да не подписва указ.

"Благодаря на президента, че спази конституцията и се произнесе в разумен срок. Процедурата продължава", коментира прокурор Иван Гешев, цитиран от "24 часа".

След избора на прокурор Гешев за началник на държавното обвинение премиерът Бойко Борисов каза: "В историята ще бъде записано, че по времето на президента Румен Радев. Първият човек в държавата се казва Румен Радев, не Бойко Борисов. Защо да се залепи на нас? Всичко е сега в ръцете на Румен Радев".

Какви са сценариите?

Иван Гешев бе избран за главен прокурор от Висшия съдебен съвет с 20 гласа "за" и 4 "против" на 24 октомври, но сега този вот е анулиран заради отказа на Румен Радев да подпише указ.

Президентът има право да откаже веднъж. Главният прокурор Сотир Цацаров многократно направи заявка, че и при второ гласуване заместникът му ще получи нужната подкрепа.

Ако това се случи, Радев вече няма да може да откаже указ за назначаването на Иван Гешев. Президентът обаче има право да забави подписването и на втория указ като сезира Конституционния съд за поясняване на процедурата.

Преди две години президентът отказа да подпише указ за назначаването на Георги Чолаков за председател на Върховния административен съд, но ВСС формално прегласува вота си, без да проведе нова процедура. Тогава Румен Радев не се мотивира подробно и подписа второто предложение за назначаването на съдия Чолаков, но нищо не го задължава сега да постъпи по същия начин.


Цялото изявление на президента

"Конституцията възлага на главния прокурор функции, които имат ключово значение за правосъдието, призвано да постига справедливост. Затова и изборът на главен прокурор засяга всеки български гражданин и изисква да бъдат разсеяни всякакви съмнения дали назначеният на тази длъжност ще защитава обществения интерес, правата на гражданите и върховенството на закона.

Конституцията не ме задължава да мотивирам указа, с който назначавам или връщам на ВСС предложения от него кандидат. Независимо от това реших да се обърна към вас и най-вече към членовете на ВСС, които избират главния прокурор.

И преди съм заявявал, че очаквам истинско състезание между кандидати, а не формално изпълнение на процедурата по избор. Издигането на един единствен кандидат не само я лиши от състезателност, но и отнема от престижа и легитимността на бъдещия главен прокурор – така необходими за неговата нелека и отговорна мисия. Още повече - белег на демократичната държава е наличието на алтернативи при заемането на висши държавни длъжности.

Подходът за издигането на единствен кандидат бе подкрепен на практика и от изпълнителната власт, която в лицето на министъра на правосъдието отказа да посочи втори кандидат и така доведе до пълната липса на алтернатива.

Обществото ни е особено чувствително към съдебната власт като отговорна за справедливостта и затова бъдещият главен прокурор трябва да се ползва с високо обществено доверие. Негов израз са становища от изчерпателно изброени в Закона за съдебната власт субекти - неправителствени организации, професионални организации на магистрати, висши училища и научни организации - т.е. от гражданското общество. Само такива становища подлежат на публикуване на сайта на ВСС. Въпреки това ясно законово положение, бяха публикувани множество становища от държавни институции, включително от изпълнителната власт, като МВР, ДАНС, ГДБОП. Така в разрез със закона превес над мнението на обществените организации взе масираната служебна институционална подкрепа.

Изборът на главен прокурор е акт с висока обществена значимост и начинът на неговото провеждане трябва да създава доверие в обществото, а не да поражда съмнения. С тези съображения упражнявам правото си по Конституцията и връщам на ВСС предложението за назначаване на г-н Иван Гешев за главен прокурор на Република България."

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?