Президентът отказа среща с управляващата коалиция

Радев не бърза с указа за Маринов и се съмнява в качествата му за вътрешен министър

Президентът отказа среща с управляващата коалиция

Президентът Румен Радев отказа среща с управляващата коалиция, каквато лидерите ѝ поискаха, за да обсъдят казуса с освобождаването на главния секретар на МВР Младен Маринов, номиниран за вътрешен министър.

"Поканен съм на среща, на която няма как да отида. Особено когато лидерите се разминават с институционалния тон. Коалиционният съвет не е законов орган. Няма как да отида на среща, особено когато лидерите се разминават с институционалния тон", посочва държавният глава, цитиран от прессекретариата на президентството

"Кабинетът си има министър-председател и ресорен министър и точно те трябва да организират това, което до момента не е направено, а именно съгласуването на това предложение за освобождаване от длъжност", уточнява Радев.

Той още не е стартирал процедурата по издаване на указа си за освобождаването на Маринов, а това блокира планираните смени в правителството.

Дали Маринов е най-удачният избор за министър?

Освен това Румен Радев се усъмни дали Маринов е подходящ за вътрешен министър.

"След всички проблеми и провали в МВР, премиерът преценява дали това е най-удачният избор за министър. Негово е решението, негова е отговорността", коментира държавният глава.

В същото време зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов и лидерът на "Атака" Волен Сидеров го поканиха на среща, на която да бъде съгласувано освобождаването на Маринов, но държавният глава даде да се разбере, че не е склонен да води разговори с други, освен премиера и вътрешния министър в оставка.

Бойко Борисов досега не е коментирал ситуацията около президентския указ.   

Парламентът трябваше да гласува избора на Младен Маринов за вътрешен министър още миналия четвъртък, но това не се случи заради липсващия президентски указ.

Впоследствие Радев обясни, че няма да направи това без да е изпълнено законовото изискване за съгласуване.

Според юристи обаче изборът на Маринов за министър може да стане и без съгласуване с президента, доколкото правомощието на последния е по утвърждаването на следващия главен секретар на МВР, докато за освобождаването на настоящия е достатъчно и неговото лично волеизявление, което е налице.

Указът може да се позабави, Цветанов моли БСП да се обърне към "своя президент"

"Искам да се спазва законът. Оттук нататък всичко решава правителството. Няма да тълкувам нормативните документи", каза Радев в понеделник без да уточнява кога ще подпише указа.

От президентството съобщиха единствено, че когато това се случи, ще бъде съобщено. Радев вече даде сигнал, че няма да бърза и ще държи на съгласувателната процедура.

По-късно в понеделник той заминава за срещата на върха на инициативата "Три морета" в Букурещ, която и ще продължи и във вторник.

В същото време зам.председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов призова БСП да се обърне към "своя президент" и да го помоли за съдействие.

Нека БСП да се обърне към своя президент Румен Радев и да го помоли да подпише указа за освобождаване на Младен Маринов, за да можем да гласуваме оставките, които те толкова искаха и за които ни обвиняваха, че ги бавим, каза с известен сарказъм Цветанов след заседанието на коалиционния съвет, утвърдил оконачетлно трите нови кандидатури за местата на тримата подали оставка министри.

"От изявленията на президента Радев от Рига останахме с впечатление, че когато се върне, ще подпише указа, но в случая явно се цели нещо по-различно от обичайното, което трябва да бъде при демокрация", каза Цветанов.

Той уточни, че съгласувателната процедура е задължителна при назначаването на бъдещия главен секретар на МВР.

"Но когато има волеизявление от самия главен секретар за освобождаване от длъжността, сме в съвсем друга хипотеза и Министерски съвет е стартирал процедурата за неговото освобождаване", допълни Цветанов.

"Обръщаме се чрез медиите – защото явно президентът Румен Радев желае диалог чрез медиите, и заявяваме, че сме готови за среща, при която президентът да каже защо не иска да подпише указа. Не искаме да имаме конфронтация с президентската институция и президента на държавата", обясни Цветанов и изрази надежда, че разумът ще надделее.

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров също потвърди, че управляващата коалиция ще предложи на Радев среща:"Мисля, че това е най-добрият начин да се реши въпросът, иначе се насажда допълнително напрежение".

По-късно в понеделник и лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов каза, че трябва да се възстанови диалогът с президентството.

По думите му прекалено много политика пречат на рутинната работа на администрацията. Каракачанов определи номинацията на Маринов като "най-добър вариант за министър - един човек с опит, кой друг министър можете да се сетите за последните 28 години, който е започнал от редови полицай и се е издигнал до комисар в полицията и е станал министър след това". 

Президентът: Днес имаме особена нужда от мъдрост

Радев, който откри учебната година в Националната гимназия за древни езици и култура "Константин Кирил Философ", каза още :"Ние трябва на най-високо ниво да даваме пример за законност и спазване на всички нормативни документи, ако искаме да има законност в държавата".

Той пожела на завършващите тази година гимназията каквото и да вършат да е с мисъл за България.

"Днес имаме особена нужда от мъдрост", каза държавният глава.

Конфронтацията между президента и управляващите се засилва

Напрежението между президента и правителството расте през последните няколко седмици. Държавният глава не пропуска възможност да критикува управляващите по широк кръг теми – от липсата на резултати в борбата срещу корупция до провалената модернизация на армията.

Нов източник на напрежение дойде и от решението на правителството тази година премиерът Бойко Борисов, а не Радев да води българската делегация за годишната сесия на Общото събрание на ООН в Ню Йорк.

В същото време в обръщение към нацията по-рано този месец Радев, каза, че предсрочни избори не са решение.

На този фон в понеделник инициативен комитет с председател акад. Георги Марков призовава президента Румен Радев да застане начело на похода към единението на българите.

Подобна инициатива напомня на процесите около създаването на партия АБВ от бившия президент Георги Първанов. Тогава обаче публичната информация за партийното строителство дойде към края на втория му мандат на "Дондуков" 2.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?