Президентът откри жилищен блок във Враца

Президентът Георги Първанов откри жилищен блок в центъра на Враца, където бе днес за честването на Деня на Ботев. Първанов преряза лентата заедно с червения кмет на града Румен Стоманярски.

В новия блок за собственици на отчуждени жилищни имоти има 21 апартамента, съобщи БТА. В него са вложени близо 900 000 лева, осигурени от Министерството на финансите и община Враца.

"Във време, когато държавата все още трудно намира ресурси за строителство на жилища, похвално е усилието на врачанска община да изгражда обекти със социално значение", каза Георги Първанов. Той връчи символично ключа на един от собствениците Румен Динковски. В неговия апартамент гостите се почерпиха с шампанско.

Освен жилищния блок, вчера бяха открити шест детски спортни площадки и водопровод в с. Мало Пещене за 600 000 лева, каза кметът Румен Стоманярски.

Преди да се изкачи на връх Околчица, държавният глава, под чийто патронаж се организират Ботевите дни, се срещна с ръководството на община Враца. Румен Стоманярски му връчи паметна записка, в която се предлага Ботевите дни и проявите, свързани с тях, да бъдат обявени за национални чествания. Врачанското ръководство ще търси съдействие от президента и от правителството за преодоляване на социално-икономическата изостаналост на Северозападна България, както и за решаване на проблемите с торовия завод "Химко" и водоснабдяването на Враца.

"Не е пресилено да кажем днес, от дистанцията на времето, че саможертвата на Ботев и неговите съратници промени съдбата на България, каза в словото си президентът Георги Първанов. Тази саможертва не е просто един висок връх. Тя е един тежък самосъд. Пред който всеки един от нас се изправя, за да прецени тежестта на свършените дела, моралната стойност на онова, което вършим.

Затова днес ни е необходим Христо Ботев, за да буди примирените и задрямалите, за да стряска родоотстъпниците и самозабравилите се във всяка власт, каквато и да е тя", каза в словото си на Околчица Георги Първанов.

Още от България

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?