Президентът отлага визитата си в Украйна през май заради последните събития там

Президентът Росен Плевнелиев няма да посети Украйна през май, както е планирано в програмата му, съобщиха от президентския прессекретариат в сряда.

"Държавният глава Росен Плевнелиев отлага планираното си посещение в Украйна през месец май 2014 г. заради нарушенията на човешките права и политическата нестабилност в страната", се казва в съобщението.

"Президентът е силно обезпокоен от ескалацията на напрежението в Украйна, довела до смъртта на цивилни граждани, и изразява своите най-искрени съболезнования към близките и семействата на загиналите. Употребата на сила срещу мирно протестиращи е неприемлива и не може да бъде решение на политическата криза в страната. Законите за ограничаване правата на гражданите са в нарушение на европейските ценности", продължава съобщението.

"Президентът призовава украинските власти да започнат диалог с опозицията и гражданското общество, с цел намирането на изход от ситуацията и нормализирането на обстановката в страната. Република България винаги е подкрепяла европейското развитие на Украйна. Въпреки че решението на украинските власти да отложат подписването на Споразумението за асоцииране беше разочарование както за страната ни, така и за ЕС, вратата на Европейския съюз остава отворена за една демократична Украйна, в която се спазват правата на човека", завършва съобщението, изпратено до медиите от името на държавния глава.

Още по темата
Още от България

Защо Слави Трифонов не успя да регистрира партията си?