Президентът отложи за 5 март връчването на мандата на ДПС

Местан: Съображенията са от чисто технологично естество

Президентът Росен Плевнелиев отлага с четири дни връчването на проучвателен мандат на ДПС за съставяне на правителство. Той на няколко пъти бе казал, че ще направи това в петък, 1 март, но в четвъртък промени датата на 5 март.

ДПС вече казаха, че ще върнат мандата, както това направиха ГЕРБ и БСП. С това се изчерпват всички възможности за правителство излъчено от този парламент и президентът трябва да го разпусне и да назначи служебно правителство.

Според предварително обявения от него график това трябваше да стане в средата на следващата седмица. Но след като съобщи в четвъртък, че изборите ще са на 12 май, а по конституция служебният кабинет е за срок от два месеца, сегашното Народно събрание ще просъществува до 12 март.

Лидерът на ДПС Лютви Местан каза, че президентът го е информирал за промяната на датата за връчване на мандата и е обяснил, че тя се дължи на "съображения от чисто технологично естество".

По повод на обявената дата за предсрочни парламентарни избори - 12 май, той заяви, че няма как да не се прояви уважение към религиозните чувства на всеки български гражданин, тъй като 28 април и 5 май са религиозни празници. "Няма обаче как да се съгласим с изначалните съображения, които чухме от този корифей на политическата мисъл - Искра Фидосова, която съзря, че 28 април бил ден на ДПС. Това беше несериозно", заяви Местан.

Според него 21 април също е невъзможна дата, тъй като няма как да се създаде нормална организация за провеждане на избори.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?