Президентът отново поиска единен антикорупционен орган

МП пусна за обсъждане новия вариант на законопроекта "Кунева"

Президентът отново поиска единен антикорупционен орган

Президентът Румен Радев отново призова в събота управляващите да създадат единен антикорупционен орган, „който да има изрични правомощия за борба с корупцията по високите етажи на властта“.

Той се обяви за това още в предизборната кампания, а преди няколко седмици потвърди позицията си. Радев обаче не е привърженик на румънския модел с независима антикорупционна прокуратура. Против този вариант е и главният прокурор Сотир Цацаров.

„Знам много за румънския модел, знам и положителните, и отрицателните страни, не съм почитател на ничий модел, България не може директно да копира модели, но ние трябва да вземем водещите принципи от всеки един модел“, посочи държавният глава пред журналисти в събота.

Според Радев бъдещиат орган трябва да се занимава със „събиране и анализ на информация, разследване, подготовка на обвинение – такова обвинение, което да издържа в съда“.

„В този орган трябва да влизат служители с компетенцията на ДАНС, на разследващи полицаи, ай ти специалисти, експерти в областта на финансите, банковото дело и други. Трябва наистина тези хора, събрани в екип с достатъчно правомощия, с големи заплати, да разровят всички крупни съмнителни обществени поръчки, да гледат много внимателно в това, което в момента се случва, трябва да има справедливо решаване на много въпроси, трябва дейността на този орган да дисциплинира нашата политическа класа“, каза още президентът, цитиран от БТА.

По думите му без ефективна борба с корупцията, България няма да има нито икономически напредък, нито достатъчен ръст на БВП, нито качество и стандарт на живот, нито достатъчно добър климат за инвестиции.

„Вижте ефекта в Румъния във всички тези области, вижте при нас“, добави Радев.

Междувременно Министерството на правосъдието (МП) пусна за обществено обсъждане в събота новия вариант на антикорупционния закон, изработен от екипа на бившия вицепремиер Меглена Кунева, който така и не бе приет от предишния парламент.

В последната му редакция възможността за разследване на анонимни сигнали е допусната само, ако подателят му предостави конкретни доказателства в подкрепа на твърдението си. Именно анонимните сигнали станаха причина законопроектът „Кунева“ да не бъде приет от предния състав на парламента.

Той предвижда още създаване на единен орган, който да извършва реални проверки на декларациите за имущество и конфликт на интереси, както и да отнема незаконно придобито имущество.

Въпросната Комисия за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество се формира от сега действащите Комисия за отнемане на незаконно придобито имущество, Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси и на Центъра за превенция и противодействие на корупцията и организираната престъпност към Министерския съвет (БОРКОР) и съответното звено в Сметната палата.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?