Президентът отрече македонците да са изкуствено създадена нация

Росен Плевнелиев призова да не чакаме Брюксел, а да си направим реформите

БГНЕС

Президентът Росен Плевнелиев отхвърли тезата на посланика ни в Европейския съюз Димитър Цанчев, че македонците са изкуствено създадена нация след 1941 година. Това съобщи Македонската информационна агенция (МИА).

"Не сте чули такова нещо от мене", е повторил няколко пъти Плевнелиев пред МИА на въпрос за интервюто, в което посланик Цанчев казва, че македонците са нова нация създадена след 1941 г. и обвинява Македония за провокации към България.

Това е станало по време на работно посещение на Плевнелиев в САЩ от 29 април до 1 май. Той беше там по покана на Лигата срещу поругаването, която отбеляза 100-годишнината от основаването си. Плевнелиев изнесе лекция за вижданията си за Европейския съюз.

Българският президент обаче е отправил редица критики към Република Македония. Плевнелиев се е разграничил от българското влияние върху Европейския съвет, който взе решение да не започнат преговорите за членство на Македония през декември 2012 г., посочва МИА.

Плевнелиев е обвързал българската подкрепа за Македония с подписването на договор за приятелство между двете страни и с общо отбелязване на исторически събития.

"Решението, че Македония все още не е готова да започне преговорите, е общо решение на Съвета на министрите на ЕС. Нямаше вето от България или от Гърция, много държави изразиха загриженост. Ние винаги сме стояли до Македония в тежките моменти. Но ако някой иска да му се помогне, той трябва и да работи. Има два големи въпроса - единият е прилагането на договора от 1999 г., особено през изминалите 4-5 години. Ние не трябва да внасяме проблемите си в ЕС, а трябва да ги оставим пред вратата. Това не е голям проблем, може да се реши за секунда. Вторият голям въпрос е този за общата история. Ако някой реши, че Гоце Делчев е само техен герой, а не и наш герой, против всички решения на Европейския парламент да споделяме историята си, както Германия и Франция днес споделят тяхната история", казва Плевнелиев, цитиран от МИА.

Росен Плевнелиев е роден в Гоце Делчев и е израсъл в Благоевград – части от Пиринска Македония, към които неведнъж македонски политици са заявявали претенции през последните години.

Българският президент е отправил критики и срещу изграждането на паметници на български герои в Скопие, които Македония не желаела да споделя със съседните държави, предава още МИА.

Да не чакаме Брюксел, а да си направим реформите

Всяка страна сама трябва да направи своите реформи за растеж и заетост, а не политиците да чакат Брюксел да свърши това вместо тях. Това е заявил Плевнелиев на дискусия, организирана от Европейския институт във Вашингтон, която се е провела в "Космос" клуб в сряда, съобщи прессекретариатът на държавния глава.

Член на клуба в периода 1957-1995 г. е бил изобретателят на дигиталния компютър от български произход Джон Атанасов. Неговият портрет е поставен редом до този на американския президент Удроу Уилсън.

Пред дипломати, бизнесмени и учени държавният глава е изложил визията си за политиката на растеж. В момента страната ни е пред финализирането на Националната стратегия "България 2020", която ще е в основата на Договора за партньорство с Европейската комисия за следващия програмен период 2014-2020 г.

Плевнелиев е посочил, че не трябва да се наливат средства за постигането на моментен растеж, а да се инвестира в дългосрочни приоритети. По думите на президента доходите трябва да се изработят, а не да се взимат заеми с тази цел.

Според Плевнелиев и в момента България има възможност за развитие и прогрес. Той е посочил като пример секторите земеделие, производство на храни и високи технологии.

На въпрос за европейската перспектива и интеграцията на страните от Западните Балкани в ЕС държавният глава е коментирал, че предстоящото приемане на Хърватия от 1 юли тази година и постигнатото споразумение между Белград и Прищина е успех за ЕС и положителен пример за останалите страни от региона.

Водният сектор има потенциал за публично-частно партньорство

Водният сектор има силен потенциал за прилагане на публично-частното партньорство е заявил Росен Плевнелиев на срещата с президента на Световната банка Джим Йонг Ким, съобщи още прессекретариатът на държавния глава.

Световната банка оказва експертна и финансова помощ за реализирането на водната реформа в България, която се бави от 2007 г. Със заем от финансовата институция на финалната права са регионалните генерални планове за ВиК-системите, които трябва да дадат прогноза за развитието на сектора и осигуряването на добро качество на ВиК-услугите.

С помощта на Световната банка беше разработена концесията за ВиК услугите за Плевенска област. През януари 2013 г. обаче беше отложено решението за откриване на концесионната процедура заради неприетите промени в Закона за водите, които трябва да бъдат една от първата работа на новия парламент.

Единствената водна концесия към момента е тази в София от 2000 г., като периодично различни политически формации искат нейното разваляне.

Световната банка отпусна и средства за строителство на три нови язовира и ремонт на този край Перник още през 2007 г., но реализацията на проекта се бави заради невъзможността на страната да осигури съфинансирането от 25%. Проектът беше стопиран включително и по времето, в което Росен Плевнелиев беше министър на регионалното развитие. В същото време проблемът с режима на водата, от който страдат хиляди българи през летните месеци, може да бъде решен само с изграждането на нови водоеми.

Отношенията на България и Световната банка са в нов етап на развитие, е посочено още в съобщението на прессекретариата на държавния глава. Финансовата институция е партньор на страната ни и нейните експерти заедно с българската администрация работят по доброто управление на големи проекти и извършването на ключови реформи са констатирали Плевнелиев и Джим Йонг Ким по време на срещата си в централата  на институцията.

Като приоритетни области за сътрудничество двамата са определили здравеопазването, образованието, енергетиката и енергийната ефективност. Световната банка е изразила готовност да подпомогне България с експертна помощ в тези сфери. Президентът на финансовата институция посочил, че здравеопазването е проблем в много държави и по тази причина предстои банката да формира експертна група, която да предложи модел за подобряване ефективността на сектора.

Споделяне

Още от България