Президентът пак ще може да иска информация от шефа на ДАНС

Парламентът очаквано отхвърли искането на ГЕРБ да отпаднат последните промени в закона за службата

Президентът пак ще може да иска информация от шефа на ДАНС

Парламентът реши да върне възможността президентът да иска и получава информация пряко от ръководителя на ДАНС, след като само преди няколко седмици му я отне.

 

Поредните промени в закона за службата, които бяха предложени от лидерите на БСП и ДПС – Сергей Станишев и Лютви Метан, минаха в четвъртък на първо четене, като бяха подкрепени единодушно от участвалите в гласуването всичко на всичко 67 депутати.

 

Законовата ревизия беше договорена между президента и лидерите на управляващите партии, за да не наложи той вето върху другите промени, които регламентираха преместването на ГДБОП от МВР в ДАНС и направиха възможно назначаването на Делян Пеевски за шеф на службата.

 

Пускайки промените, Плевнелиев обяви, че е получил "ясни политически ангажименти" от БСП и ДПС да бъде коригиран спорен текст. Тогава от президентството отказаха да уточнят за кой текст става дума, но от БСП съобщиха, че става въпрос за текста, според който държавният глава ще има право чрез министър-председателя да получава становища и анализи от председателя на ДАНС по въпроси за външната политика, свързани с националната сигурност, а не директно от шефа на службата.

 

Впоследствие БСП и ДПС изпълниха ангажимента си, а Плевнелиев обяви, че не е знаел кой ще бъде назначен за ръководител ДАНС и не е върнал закона, защото силно вярвал, "че демокрацията повелява на всяко ново управление да бъде даден шанс да реализира идеите си, дори когато изглеждат недотам аргументирани".

 

В четвъртък в отсъствието на депутатите от ГЕРБ парламентът очаквано отхвърли предложението на Цветан Цветанов и негови колеги от бившата управляваща партия

да се отменят всички промени, направени от "Коалиция за България" и ДПС в началото на 42-то Народно събрание и да се върнат старите текстове.

 

Според вносителите цялата процедура по промените в закона за ДАНС е имала предназначението да обслужи политико-икономически интереси и в крайна сметка да "предложи" председателския стол на агенцията на предварително определено лице – депутата Делян Пеевски.

 

Според тях приетите промени представляват "безпрецедентен пример за нормотворчество, погазващ грубо и безпардонно както духа, така и буквата на закона за нормативните актове" и чрез тях ДАНС се превръща в безконтролен мастодонт.

 

В четвъртък депутатите приеха и вътрешни правила за реда и работата на Комисията за контрол над службите за сигурност, използването и прилагането на специални разузнавателни средства и достъпа до данните по Закона за електронните съобщения.

 

Комисията ще осъществява парламентарен контрол върху ДАНС, НРС, НСО, Служба "Военна информация" към МО, Държавната комисия по сигурността на информацията и новата държавна агенция "Технически операции", която ще е правоприемник на специализираната дирекция "Оперативни технически операции" (СДОТО) в МВР.

 

Комисията може да осъществява пълен контрол върху приключили преписки и оперативни дела. По текущи оперативни дела на службите за сигурност депутатите ще могат да упражняват контрол само за спазване на процедурите, предвидени в законите и вътрешните

правилници.

Споделяне

Още по темата

Още от България