Президентът пак ще убеждава НС да гласува актуализацията на бюджета

Борисов: БСП се целуват с ДПС като млади госпожици, а на нас викат "Горчиво"

Снимка: БГНЕС

Президентът Росен Плевнелиев свиква в петък нови консултации с парламентарните сили, на които да ги убеди да приемат актуализацията на държавния бюджет, която в момента е блокирана между първо и второ четене заради отказа на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов да "го пришиват" към ДПС. На консултациите са поканени и партиите, които имат евродепутати - Реформаторският блок (РБ) и "България без цензура", съобщи прессекретариатът на държавния глава.

 

Реформаторите вече се обявиха срещу актуализацията на бюджета и нови заеми. Най-вероятно държавният глава ще се опита да убеди РБ да променят позицията си и така Бойко Борисов да бъде избавен от терзанията си, че само неговата партия и ДПС подкрепят бюджетните промени. Единственият мотив на бившия премиер да се откаже от актуализацията и да обяви, че депутатите му напускат парламента, е кампанията на БСП, че вече имало нова коалиция между ГЕРБ и ДПС.

 

Според съобщението на "Дондуков"2, на срещата ще бъдат обсъдени неотложни финансови въпроси, както и необходимостта от актуализация на държавния бюджет и на бюджета на НЗОК за 2014 г.

 

Кунева даде сигнал, че РБ ще ревизира отрицателната си позиция

Ден преди общите консултации, президентът Плевнелиев се среща отделно в четвъртък с представители на РБ. Лидерът на ДБГ Меглена Кунева заяви, че позицията на Блока за актуализацията на бюджета ще стане ясна след заседанието на Изпълнителния съвет в петък.

"Всяка мярка, която може да излъчи стабилност на държавата, ще бъде подкрепена от Реформаторите“, увери Кунева. България трябва да има бюджет, който да посрещне важните предизвикателства, каза още тя, с което даде сигнал, че отрицателната позиция на Реформаторите най-вероятно ще бъде ревизирана.


Кунева допълни, че споделя притесненията на президента, че има много неразплатени средства между българската държава и ЕК за проекти, които вече са изпълнени в България, и ако нямаме одобрение от ЕК, тези пари няма как да се върнат в нашия бюджет. Има доста проекти за разплащане и ако не го направим, това означава да поставим под изключително тежък натиск общините, бизнеса и хората, които очакват да получат парите си, посочи Кунева.


Тя допълни, че на срещата президентът е споделил, че и от Лекарския съюз и от други браншови организации са силно притеснени за това дали ще издържи системата на публичните финанси на страната.

 

Мотивите на БСП да са против внесения от тяхното правителство проект, предвиждащ повишение на дефицита и вдигане тавана на дълга, са основно политически – да не признаят провал на кабинета "Орешарски" и да не допуснат сегашният парламент да си припише негатива с увеличението на държавния дълг, а следващото правителство, което най-вероятно ще е на ГЕРБ, да разполага с финансов "комфорт".


На извънредно заседание във вторник с гласовете на ГЕРБ и ДПС парламентът прие на първо четене актуализацията на бюджета и на Здравната каса, и на държавата. Окончателното гласуване е насрочено за понеделник, 4 август, когато освен актуализацията на бюджета, трябва да се приеме и другото искане на президента – служебното правителство да може да тегли заеми.

 

На следващата сутрин обаче Бойко Борисов заяви, че ГЕРБ са "категорично против след година и два месеца, след 4 вота на недоверие, в които БСП и ДПС ръкопляскаха на това правителство, а ние викахме ”Оставка”, в последните три дни да им дадем да се възползват от опорната си точка ”ГЕРБ и ДПС” и ”коалиция КТБ”".

 

Ако Борисов удържи на думата си, парламентът няма да събере кворум в понеделник и заседанието отново ще се провали, което означава, че Народното събрание ще се разпусне без да има одобрена актуализация на бюджета.

Борисов: Няма да позволя БСП да вика "горчиво"

Тези (от БСП), които се целуваха с ДПС на Орлов мост като млади госпожици, на мен ми викат "Горчиво", каза в четвъртък Бойко Борисов, продължавайки старателно да отхвърля всички съмнения, че се задава коалиция между ГЕРБ и ДПС. Коментарът за "целувките" бе направен по време на представянето на управленската програма на ГЕРБ за сектор "Сигурност" за 2014-2018 година.


"Те само се целуват, Станишев и Орешарски се целуваха в неделя на конгреса, по бузите се целували, приемаме го, не било толкова интимно. И какво се получи - викат ни нас "Горчиво" с ДПС, що за наглост?!", възмути се за пореден път Борисов.


Актуализацията на бюджета може да бъде гласувана с кворума, с който бяха гласувани законите за МВР и за Сметната палата, каза лидерът на ГЕРБ.

"Новите опорни точки са, че ГЕРБ не иска да отиде в залата да гласува актуализацията, но кворумът те си го имат и когато гласуваха закона за МВР, такава опорна точка нямаше", заяви Борисов. Той посочи, че "само трябва да си викнат "Атака" и ще могат да гласуват актуализацията на бюджета и на Здравната каса.


"Само че те решиха да ни викат "горчиво" в парламента, след като се целуваха с ДПС цяла година. В края на краищата проявих максимално държавническо търпение, за да убедим, че роднините на Илияна Йотова (директорът на здравната каса Румяна Тодорова - бел. ред.) предлагат актуализация – поне нея да гласуват. Те решиха да си играят игрички – нека да си ги играят, те си имат кворум – кворумът, който беше за Закона за МВР, Закона за Сметната палата, имат си го – между БСП, ДПС и "Атака". В понеделник да се съберат и да си актуализират бюджета", заяви Борисов.


Само ДПС се държи отговорно

Малко след това Борисов заби в друга посока: "За съжаление, ДПС е единствената партия, която се държа отговорно в тези дни. Чест им прави. Вчера отидох при г-н Мишо Миков като председател на БСП, сериозен човек, председател на парламента и му казах – не си играйте с държавата, тук сме, влезте, актуализирайте на Орешарски бюджета, където се целувахте с него в неделя на конгреса, неговия бюджет, за да отдъхнат хората поне три месеца", каза още Борисов, който нашумя с изказването си, че не критикува ДПС, за да не застрашава етническия мир. От изказването му не стана ясно дали ГЕРБ в крайна сметка се държи отговорно.

Манолова: Никой не иска да бъде пришит към ДПС

"Явно никой не иска да бъде пришит към ДПС и това е, което стресна Бойко Борисов", каза зам.-председателят на парламента Мая Манолова от БСП.

"Отправяме призив да гледаме не през призмата на партийния интерес, а на интереса на лекарите и пациентите. Този поглед ще ни покаже и вярното решение, а то е приемането на двете актуализации", призова лидерът на ДПС Лютви Местан след поредното провалено пленарно заседание.


Местан: Съдбата на ДПС - отвсякъде гонени, навсякде приети


Той допълни, че ДПС би участвало в нови политически консултации за промените в бюджета, ако те бъдат инициирани. Местан не смята за уместно ДПС да бъде инициатор за нов кръг на преговори между партиите. "Струва ми се, че подобна инициатива приляга не на ДПС, а на други фактори в българската държава", каза лидерът на ДПС.
"Ние така, както ускорено девалвираме политическата дума, така сме на път май да девалвираме и консултациите при държавния глава. И все пак, още веднъж – последно усилие да се опитаме да гледаме на проблема през призмата на пациентите и лекарите", призова Местан.


В последните седмици основните политически сили няколко пъти се събираха при президента Росен Плевнелиев в опит да постигнат съгласие по кои въпроси парламентът трябва да работи.


Запитан не е ли станала ДПС удобно партийно извинение за провалената актуализация, Местан отговори: "Това е нашата съдба - отвсякъде гонени, навсякъде приети, когато конюнктурата налага това."

 

Той добави, че може би коментарите за коалиция между ГЕРБ и ДПС в последните дни са се оказали определящи за позицията на партията на Бойко Борисов, но тъкмо това бил неудачният партиен прочит на актуализацията на бюджета.

Споделяне

Още по темата

Още от България