Президентът Първанов е на посещение в Украйна

Президентът Георги Първанов пристигна тази сутрин в Киев на официално тридневно посещение в Украйна. Визитата започва с официална церемония по посрещането в Мариинския дворец, след което е предвидена среща на четири очи с президента на Украйна Леонид Кучма.

Президентът е придружаван от съпругата си Зорка Първанова, министри, депутати от групата за приятелство с Украйна, кметове, председатели на държавни агенции, заместник-министри, експерти и бизнесмени.

В Мариинския дворец ще бъдат пленарните разговори на двете делегации, към които ще се присъединят президентите Първанов и Кучма. За обед е насрочена пресконференция на двамата президенти.

Очаква се да бъдат подписани двустранни документи в областта на ядрената енергетика, околната среда, икономиката и културата.

Програмата на Георги Първанов включва днес работен обяд с министър-председателя на Украйна Виктор Янукович и среща с председателя на украинската Върховна рада /парламент/ Володимир Литвин.

Утре сутринта президентът ще има работна закуска с министъра на външните работи Анатолий Зленко. Програмата включва среща с кмета на Киев Олександър Омелченко, както и с ръководството на Одеска област.

В петък и събота президентът ще посети Одеска област и Болград - град в югоизточна Украйна, населяван основно от българска общност.

Програмата на държавния глава предвижда срещи с преподаватели и ученици в Болградската гимназия "Г. С. Раковски", където се преподава български език. Тази година се чества 145-та годишнина от основаването на училището.

Споделяне

Още от България