Президентът Първанов остави държавническите решения за след дванайсетия час

Президентът Първанов остави държавническите решения за след дванайсетия час

Президентът Георги Първанов, в последното си новогодишно обръщение като държавен глава, не направи политически оценки за изминалата година и какви държавнически решения са необходими през новата 2012 г. Той не намекна и какви са му плановете след напускането на поста, което ще стане в края на януари.

 

"Хората се нуждаят и очакват честна оценка и верни, лидерски държавнически решения, с които нацията да излезе по-единна и най-вече - по-силна от изпитанията. Но за това ще говорим след дванайсетия час", каза Георги Първанов минута преди да настъпи Новата година.

 

Според него "2011 година беше трудна за нас, българите, за Европа и света". Затова в посланията на лидерите са присъствали повече от всякога съчувствието и солидарността към онези, които са пострадали най-силно от кризата, каза Първанов.

 

Държавният глава благодари на народа за "разбирането, доверието и подкрепата през тези десет години". "За мен наистина беше чест!", заяви Първанов.

 

Той припомни писаното от поета Любомир Левчев за мистиката да си едновременно "малък и голям, играчка и звезда, подарък и дарител". "И тогава може би ще осъзнаем, че не скъпите подаръци, а вярата и обичта са най-ценното, което любимите ни хора чакат от нас и то не само в празничните дни", каза Първанов.

 

Президентът пожела да "надмогнем болката с повече вяра и мъдрост, да съберем сили да надвием пошлостта и агресията". "Да се заредим с надежда, че и най-тъмните предсказания ще останат само предупреждения", каза Първанов.

 

"Нека си пожелаем, с грижите на добри стопани да осигурим благополучието на дома, на семейството, на България, на всеки български гражданин, без значение от кой етнос е или каква религия изповядва. Нека да сме богати и силни с честност и почтеност, с чувство на справедливост, със самочувствието и достойнството, че и ний сме дали нещо на света! Да сме обичани и даряващи обич!", завърши речта си Първанов.

Споделяне

Още от България