Президентът Първанов замина на тридневно посещение в Казахстан

Президентът Георги Първанов замина тази сутрин на тридневно официално посещение в Казахстан, където ще се срещне с президента Нурсултан Назарбаев.

Очаква се да бъдат подписани три двустранни документа - за сътрудничество в правосъдието, здравеопазването и в борбата с тероризма, организираната престъпност и незаконния трафик на наркотици.

На 26 септември, петък, президентът Първанов ще има срещи с председателите на двете камари на казахстанския парламент - на Сената (Горна камара) Оралбай Абдикаримов и на Мажилиса (Долна камара) Жармахан Туякбай.

По-късно Георги Първанов ще разговаря с преподаватели и студенти от Евразийския национален университет "Л. Н. Гумилев" и ще се срещне с представители на българската общност в Казахстан. Той ще поднесе венец на Паметника на защитниците на отечеството и ще засади дърво в Алеята на държавните глави.

В късния следобед президентът Първанов ще отпътува за град Алмати - бившата столица на Казахстан, където ще бъде втората част от посещението му.

В последния ден от визитата - 27 септември - ще се състои българско-казахстански бизнес форум. Президентът Първанов ще приветства участниците в него и ще присъства на представяне на българския туризъм. По-късно президентът ще се срещне с кмета на Алмати В. Храпунов.

Във водената от президента официална делегация са министърът на правосъдието Антон Станков, заместник-министрите на външните работи Катя Тодорова, на вътрешните работи Румен Стоилов, на здравеопазването Любомир Куманов, на земеделието Бойко Боев, на икономиката Димитър Хаджиниколов, председателят на Групата за приятелство с парламента на Казахстан Димитър Дъбов и председателят на Националното сдружение на общините Венелин Узунов. 38 представители на българския бизнес са в делегацията.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?