Президентът пита "кой какво е спечелил в условията на прехода”

Президентът пита "кой какво е спечелил в условията на прехода”

Президентът Георги Първанов смята, че, ако правителството и премиерът са решени докрай да търсят решение на въпроса с незаконните имоти, открити при проверките на Националната агенция за приходите (НАП) в района на яз."Ивайловград", трябва да се види и кой какво е спечелил в условията на прехода.

Държавният глава, цитиран от БТА, коментира в Харманли изказването на министър-председателя Бойко Борисов от събота в Бургас, че незаконно построените сгради край язовира ще бъдат съборени или конфискувани в полза на държавата.

Според президента една здрава и силна държава не би трябвало да установява тези неща от въздуха. Той смята, че би трябвало да има достатъчно документация и информация за тези строежи.

"Аз съм за това - да се установи кой какво е правил, особено когато става дума за природни или исторически забележителности", отбеляза  Георги Първанов. Мнението на президента е, че "къщите на тези хора са "върхът на пирамидата" и трябва да се види какво има под нея.

"Отново ще повторя - и за това не е необходимо да правим обиколки с вертолетите - да видим кой как спечели фабриките, как спечели банките, да видим големите заменки, защото тая тема беше потулена, забрави се", коментира президентът.

По думите му, ако остава идеята и ангажиментът на правителството за възмездие, то не бива "най-важното да започва и да свършва с най-малкото - с къщите на някои от тези хора".

Би трябвало да се види и "кой каква роля е играел в престъпния свят през целия период на прехода и кой какво е спечелил от това", смята Георги Първанов. Той добави, че трябва да се установи дали през последните години има процес на легализиране на натрупаното богатство.

Според премиера Бойко Борисов, картината, която беше показана от хеликоптера по време на облитането, е дала най-ясна представа за прехода и изминалите 20 години.

"Този път президентът Първанов единственото, което би могъл да каже, е да поздрави правителството за силната политическа воля да се справи с тази корупция и с тази беззаконност. Тези хора са си събрали парите, дали са ги на партийните централи, на правителствата, които и президентът Първанов конструира и никой не ги е закачал, защото червените куфарчета, които Татяна Дончева на конгреса на БСП каза, са вървели в тази посока. Затова никой не ги е закачал”, каза премиерът пред Фокус.

Това трябваше не само да се проверява през последните 10 или 15 години, а да не се допуска изобщо да стане, добави той.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?