Президентът пита КС за облагането на адвокатската защита в съда

Президентът Георги Първанов подписа искане до Конституционния съд (КС) за установяване на противоконституционност на параграф 12 от промените в Закона

за данъка върху добавената стойност, съобщиха в петък от прессекретариата на държавния глава.

Според приетите на 25 ноември промени в Закона за ДДС, които са обнародвани в Държавен вестник, адвокатската защита в процесуални производства от 1 януари догодина ще се облага с 20% ДДС. Сега с данъка се облагат само адвокатските услуги извън съда.

В мотивите за облагането Министерският съвет се позова и на директива на Европейската комисия за данъчно изравняване на всички адвокатски услуги.

Искането до президента за отправяне на питане до КС отправиха от Висшия адвокатски съвет. Според адвокатите облагането с ДДС е неправилно от конституционна, социална и икономическа гледна точка.

В аргументите си адвокатите посочваха, че по време на финансова криза това ще утежни финансовото състояние на гражданите в страната, като оскъпи правото им на защита с 20%, и така затрудни достъпа им до правосъдие.

Адвокатите прогнозират, че ще възникне и финансов проблем, тъй като държавната субсидия за осигуряване на служебна защита на бедните, които не могат да си наемат адвокат, също трябва да нарасне с 20%. В същото време ще се увеличи броят на делата, по които ще се назначава служебен защитник поради невъзможността на много хора да платят увеличения с ДДС хонорар на адвокатите. Това пък ще доведе до нови осъдителни присъди срещу държавата в Страсбург за нарушени права и до заплащане от държавата на обезщетения.

След срещата си с председателя на Народното събрание Цецка Цачева и с премиера Байко Борисов преди няколко дни президентът Георги Първанов обяви, че няма да налага вето върху промените в данъчните закони и държавния бюджет, но непременно ще отправи питане до КС за облагането на адвокатските услуги.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?