Президентът пита Свинаров за хеликоптерите

След БСП и прокуратурата президентът Георги Първанов заяви днес, че също ще изиска конкретна информация за развоя на сделките за ремонт на самолетите и вертолетите и финансирането на армията ни.

Съдбата на договора с руската самолетостроителна компания "МиГ" е под въпрос заради забавянето на руснаците в изпълнението на ангажиментите им по ремонта на нашите изтребители МиГ-29. За тази сделка на няколко пъти държавният глава се ангажира да съдейства при честите си срещи с президента на Русия Владимир Путин, но напредък така и не бе постигнат. В същото време БСП атакува като непрозрачна процедурата по избор на изпълнител за модернизацията на хеликоптерите Ми-17 и Ми-24, а прокуратурата започна проверка срещу Министерство на отбраната.

Свинаров с 30 въпроса към РСК "МиГ" преди да развали договора

Новият президент на руската самолетостроителна компания "МиГ" Владимир Троянин пристига в сряда в България за преговори по договора за ремонта и модернизацията за изтребителите МиГ 29, съобщи министър Николай Свинаров.

РСК "МиГ" регистрира голямо забавяне в изпълнението на проекта, поради което българската обяви, че обмисля разтрогването на договора.

До края на май 2005 г. трябваше да бъдат ремонтирани и модернизирани 20 изтребителя, а към момента има 6 и половина ремонтирани самолети и нито един модернизиран по НАТО-вски стандарти, коментира Свинаров, цитиран от БНР. Той имал 30 въпроси, които ще постави пред Троянин и от чиито отговори ще зависи бъдещето на проекта.

До четвъртък вечер се надявам нещата да са ясни, каза Свинаров.

Още на 9 февруари т.г. Свинаров се закани, че до дни слага край на споразумението с руската фирма, тъй като тя не го спазва. Според подписания на 26 март 2002 г. договор, предпочетената пред други четири компании РСК МиГ трябваше за три години да ремонтира и модернизира по стандартите на НАТО 20-те изтребителя МиГ 29 на българските ВВС. До този момент - почти две години след подписването на контракта, руснаците са ремонтирали 7 от обещаните 20 самолети, и нито един не е модернизиран по стандартите на Алианса, към който България ще се присъедини след броени седмици.

В края на януари в.Дневник съобщи, че министерството на отбраната и Генералният щаб възнамеряват да прекратят договора с РСК МиГ и вместо да ремонтират българските, да купят нови самолети. Според източници от армейското ръководство предпочитанията клонели към американските Ф-18. Успоредно началникът на Генералния щаб ген. Никола Колев обяви, че веднага след като завърши работата по стратегическия преглед на отбраната, ще започне процедура за доставка на ескадрила изтребители.

Само три бойни хеликоптера на ВВС са изправни

Само три изправни бойни хеликоптера са на въоръжение във военно-въздушните сили, каза днес командващият бойната ни авиация ген.-лейтенант Димитър Георгиев пред Дарик радио. Според него още 4 военно-транспортни самолета в момента са в състояние да летят.

От вчера военна прокуратура проверява процедурата по избор на изпълнител на поръчката за модернизация на хеликоптерите Ми-17 и Ми-24 на ВВС. Магистратите с пагони се самосезирали след публикации в медиите, чийто старт бе даден от централата на "Позитано" 20.

Според социалистите комисията, назначена от Свинаров, е избрала за стратегически партньор фирма "БАЕ систъмс". Този избор, според БСП, е плод на натиск на кръгове, свързани с премиера Симеон Сакскобургготски и българското правителство.

Заради това социалистите обвиниха министерство на отбраната, че води преговори в ущърб на националния интерес и по негова вина България ще влезе в НАТО без да разполага с хеликоптери, съвместими със стандартите на алианса.

Самият Свинаров твърди обаче, че е парафирал с "да" само откриване на процедура за преговори и изпълнител все още не е избран, защото се оглеждат офертите.

Министърът определи днес като нормални и дори задължителни действията на военна прокуратура, която от вчера проверява изнесените данни за незаконност при възлагането на поръчката за ремонта и модернизацията.

От МВФ зависи правителството да гарантира проекти за модернизация на армията

До средата на годината Свинаров очаква да има яснота за правителствените гаранции за фирми, участващи в проекти за модернизация на българската армия.

Пред участниците в българо-чешкия бизнес форум "Отбранителна промишленост" министърът обясни, че със съдействието на Министерство на финансите военните се опитват да преодолеят наложените ограничения от споразуменията с МВФ, за да може правителството да гарантира финансиране на модернизацията на българската армия. В еднодневния форум участва и министърът на отбраната на Чехия Мирослав Костелка.

Три са стратегическите проекти за модернизация на армията, които може да бъдат блокирани, ако се наложи да бъдат финансирани с държавна гаранция. Общата стойност на проектите за ремонт на вертолетите Ми-24 и Ми-17, за подмяна на автомобилния парк и за построяването на кораби за морска охрана е около 2 млрд. лв. Средствата не са предвидени в бюджета на Министерството на отбраната. В бюджет 2004 са посочени средства единствено за покупката на учебно-тренировъчни самолети "Пилатус".
Още от България

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: