Месец след като се зарече да не влиза в политически игри и зависимости

Президентът Плевнелиев назначи Сотир Цацаров за главен прокурор

ГЕРБ вече може да се поздрави и с ръководител на държавното обвинение

Росен Плевнелиев, сн: БГНЕС

Без да си даде и ден за размисъл, президентът Росен Плевнелиев подписа още в петък указа за назначаване на Сотир Цацаров за главен прокурор. С това процедурата по избор се счита за официално приключила и магистратът може да заеме новия си пост с мандат от седем години.

"След като се запозна с предложението на Висшия съдебен съвет президентът Росен Плевнелиев подписа днес указ, с който назначава Сотир Цацаров за главен прокурор на Република България", се казва в лаконичното съобщение на сайта на държавния глава. Плевнелиев не е намерил за нужно да посочва каквито и да е мотиви за решението си.

Допускания, че той може да се възползва от едно от малкото си правомощия и да не подпише указа, се появиха преди месец, когато заяви, че може да не приеме нито един от тримата кандидати за главен прокурор. Тогава той призова кандидате "да говорят...да им бъдат задавани много въпроси". "Сега е моментът неправителствените организации, както и всеки, който има мнение по въпроса, да излезе и да го каже", призова Плевнелиев на 26 ноември, настоявайки да се фокусираме "върху концепцията и върху отговорите на въпросите, които трябва да бъдат зададени". На въпрос дали ще подпише указа за главен прокурор, ако избраният кандидат не му хареса, или ще предотврати встъпването в длъжност, както стана с Венета Марковска за КС, Росен Плевнелиев тогава отговори, че трябва да е честен към българските граждани, а те не очакват от своя президент да влиза в политически игри и зависимости.

Соченият от година насам за фаворит на ГЕРБ за главен прокурор бе избран безпроблемно на 20 декември от Висшия съдебен съвет, излъчен два месеца по-рано при също толкова фасадна процедура, симулираща прозрачност и конкуренция.

Президентството съобщи за подписването на указа малко след 18 ч. в петък, последния работен ден преди дългите празници, когато държавата вече е "спуснала кепенците" и вниманието на публиката към подобни новини рязко затихва.

Часове по-рано резерви към избора на главен прокурор изрази Европейската комисия. От Брюксел определиха като разочароващи действията на ВСС заради проведената процедура, която не е успяла да разсее всички съмнения около спечелилия кандидат.

Изборът на Цацаров доведе и до критики на опозицията, след като партия "България на гражданите" и представители на БСП и ДСБ призоваха президентът да не подписва указа за назначаването на Цацаров. От партията на Меглена Кунева оспориха процедурата на ВСС заради "опорочената" процедура и липсата на гаранции за тайната на вота. ДСБ заявиха, че преди да подпише указа, Плевнелиев трябва да си отговори на въпросите дали Цацаров притежава необходимите нравствени качества за този пост и дали ще бъде независим от управляващата партия ГЕРБ.

Председателят на Пловдивския окръжен съд Сотир Цацаров така и не успя да разсея всички съмнения около симулативната имотна сделка на съпругата си Меглена. Върху него трайно залепна и етикета "фаворит на ГЕРБ" заради явното предпочитание към персоната му, демонстрирано от премиера Бойко Борисов и вицепремиера Цветан Цветанов. Той бе горещо подкрепян и от всички представители на управляващите във ВСС. Цацаров се набърка в скандална ситуация, след като призна, че е получил пистолет за награда от МВР през 2004 година и е чел делото на Мирослава Тодорова срещу Цветан Цветанов още преди да бъде разпределено.

ВСС от своя страна се провали в начинанието да проведе почтена и справедлива изборна процедура. Най-малко четирима от членовете на съвета обърнаха без обяснение вота си и подкрепиха Цацаров, въпреки че с подписите си бяха издигнали неговите двама конкуренти. След това дойде и ролята на правосъдния министър, която не допусна дори да се гласува за Галина Тонева и Борислав Сарафов.

Въпреки всички тези скандали президентът светкавично взе своето решение и назначи Цацаров за главен прокурор.

Така ходът му с бламирането на Венета Марковска за КС, който породи плахи надежди за еманципиране на президента от управляващата партия ГЕРБ, вече изглежда просто като част от задкулисните машинации между "Дондуков" 1 и "Дондуков" 2. И тактически ход за отвличане на вниманието от далеч по-важния избор – този на главен прокурор.

Приказките за обществен дебат и призивите към гражданските организации да се включат в него се оказаха обикновена демагогия.

В крайна сметка почти всички неправителствени организации, които активно работят в сфера на съдебната реформа, се изказаха критично за правилата, които ВСС прие за избор на главен прокурор, както и за игнорирането на факти от личната и професионална биография на Сотир Цацаров, които компрометират неговата кандидатура.

Онова, което бе посочено от Еврокомисията като проблем с Марковска, бе процедурата по избора ѝ от Народното събрание, при която така и не бяха разсеяни съмненията за конфликт на интереси и злоупотреба с власт. На практика същият проблем – с процедурата - се повтори и при избора на шеф на държавното обвинение. Това обаче не попречи на Плевнелиев да даде зелена светлина за назначението.

Така, благодарение на "президента на всички българи", сега ГЕРБ могат да се поздравят и със свой главен прокурор.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво трябва да се направи, за да се ваксинират повече хора?