Президентът Плевнелиев заминава на посещения в Израел и Палестинската автономия

Президентът  Плевнелиев заминава на посещения в Израел и Палестинската автономия

Президентът Росен Плевнелиев ще бъде на държавно посещение в Израел на 22 и 23 октомври, а на 24 октомври ще направи официална визита в Палестинската автономия, съобщиха в неделя от прессекретарията на държавния глава.


Президентът Плевнелиев ще се срещне с израелския си колега Шимон Перес, с министър-председателя Бенямин Нетаняху и с председателя на разпуснатия предизборно парламент (Кнесет) Реувен Ривлин. Предвидена е среща с представители на българската общност в Израел, както и с ръководителите на представителните организации на българските евреи в страната.

Посещението в Израел се осъществява в условията на възход на двустранните отношения през последните години, посочи преди дни външнополитическият секретар на президента Тихомир Стойчев. Визитата е и поредна стъпка в утвърждаването на високото ниво на политическия диалог между България и Израел и доказателство за това, че терористичният акт в Сарафово по никакъв начин не успя да помрачи отношенията между двете страни и народи, каза още Стойчев.

Президентът Плевнелиев отива в Израел месец половина след визитата на премиера Бойко Борисов, който след срещата си с Нетаняху на 11 септември заяви, че България все още не знае кой е извършителят на кървавия атентат срещу израелски туристи в Бургас на 18 юли и няма доказателства, че той е дело на групировката Хизбула, каквито са твърденията на Израел, САЩ и Великобритания, чиито служби участват в разследването заедно с българските власти.

Оттогава досега няма нова информация във връзка с разследването на атентата.

По-рано тази седмица израелският парламент се саморазпусна, след като реши да се проведат предсрочни избори на 22 януари, официално мотивирани от Нетаняху с неразбирателството между коалиционните партии за необходимите бюджетни икономии. Според наблюдатели, цитирани от АФП, обаче, премиерът иска да се възползва от сегашната си преднина в социологическите допитвания, за да формира следваща коалиция с националистически и религиозни партии.

По време на посещението си в Израел президентът Плевнелиев отдаде почит и ще положи венец в Мемориала "Яд Вашем" в памет на жертвите на Холокоста. Той ще посети високотехнологичен парк в Ерусалим и научно-изследователския център "Вайцман" в Тел Авив. Президентът ще има среща с представители на Асоциацията на рисковия капитал - фондове, които инвестират в малки стартиращи компании , както и ще участва в дигитална конференция в Тел Авив.

Привличането на израелски инвестиции във високотехнологичните производства и услуги в България, сътрудничеството в туризма, земеделието, военната и отбранителната промишленост ще бъдат обсъдени на срещите на президента Плевнелиев. Ще се търси опитът на Израел в областта на връзката "образование - информационни и комуникационни технологии - бизнес", който може да бъде използван при изграждането на проекти като "София тек парк" и "Агро тек".

При официалното си посещение в Палестинската автономия президентът Плевнелиев ще разговаря с президента Махмуд Абас. Сред темите, които ще бъдат обсъдени са перспективите за развитието и задълбочаването на българо-палестинските отношения. В присъствието на президентите Плевнелиев и Абас ще бъдат подписани двустранни документи в областта на земеделието и храните, за взаимна защита и обмен на класифицирана информация, както и Работен план за прилагане на Протокола за сътрудничество между Министерството на труда и социалната политика и Министерството на труда на Палестинската власт.

Президентът Плевнелиев ще положи венец на гроба на палестинския лидер Ясер Арафат.

В делегацията на президента Плевнелиев са министърът на външните работи Николай Младенов, началникът на кабинета на премиера - Румяна Бъчварова, председателят на ДКСИ Цвета Маркова, представители на ИТ сектора и на БАН.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?