Цветан Василев обяви открита война на президента чрез австрийския "Дер Щандард":

Президентът Плевнелиев защитава бизнес интереси и бе избран заради харизмата на Борисов

Снимка: БГНЕС

Президентът Росен Плевнелиев е избран заради харизмата на бившия премиер Бойко Борисов и защитава бизнес интереси, а в България има прекалено много медийна свобода, но пък повечето издания са контролирани от "Икономедиа" и съпругата на държавния глава. Собственикът на "Икономедиа" Иво Прокопиев имал интерес от уличните протести в страната, за да я дестабилизира. Такива изводи прави в интервю пред австрийския вестник "Дер Щандард" мажоритарният собственик на Корпоративна търговска банка Цветан Василев.

За да обясни актуалната българска действителност, той влиза в подробности от сферата на клюките. Така например Василев съобщава, че българският еврокомисар Кристалина Георгиева "май е леля" на бившия изпълнителен директор на "Икономедиа" Бисер Боев.

"Икономедиа": Основната теза в интервюто на Ц. Василев е невярна и манипулативна

В интервю за "Дер Щандарт" от 24 март г-н Цветан Василев изнася множество неверни факти и отправя безпочвени обвинения към "Икономедиа" и издаваните от нея вестник "Капитал" и новинарския сайт Dnevnik.bg.

Бихме искали да използваме правото си на отговор в интерес на това, уважаваната ви аудитория да получи пълна картина и да се запознае с гледната точка и на другата страна. С това започва писмо до главния редактор на австрийския вестник "Икономедиа" по повод на интервюто на председателя на Надзорния съвет на КТБ Цветан Василев във вестника, посветено почти изцяло на обвинения към един от собствениците на "Икономедиа" Иво Прокопиев, а покрай него и към президента Росен Плевнелиев.

Основната теза на интервюто е невярна и силно манипулативна, продължава писмото.Още

Основно атаките в интервюто от страна на Василев са насочени срещу един от собствениците на "Икономедиа" и връзките му с президента Плевнелиев.

"Кръговете, които направиха Плевнелиев президент, се опитват в момента да вземат властта. Проблемът не е в това, че президентът има приятели, проблемът е, че приятелите му са от кръга на вестник "Капитал", с които е имал бизнес контакти, но е обвързан и със система от неправителствени организации като "Отворено общество". Например политолога Огнян Минчев и подобни, които зад фасадата на демократичното общество защитават частни интереси", казва Василев.

"Президентът бе избран заради харизмата на Бойко Борисов. Сложете го начело на някоя партия и вижте какъв ще е резултатът. Той представлява бизнес интереси, а не интересите на народа. Аз съм заинтересован от стабилността в страната, а не от улични протести. Те биха обслужили интересите на Иво Прокопиев. Никога не съм вземал участие в съставяне на правителство, докато половината правителство на Борисов - икономическият, финансовият министър и самият Плевнелиев бяха излъчени от горепосочените кръгове", обяснява мажоритарният сбственик на КТБ.

На въпрос вярно ли е, че КТБ е наричана банка на държавата, Василев отговаря, че Еврокомисията е проверила банката за евентуална държавна помощ и не е открила нито едно доказателство. "Но моите врагове предизвикаха това разследване, а сега тласкат президента да продължи атаката", казва той.

След това Василев в детайли обяснява пред австрийския вестник кои са били състуденти в правителството на Борисов и как сега кръгът "Капитал" се опитвал чрез еврокомисарката Кристалина Георгиева да се дистанцира от политиката на Симеон Дянков, при положение че той бил избор на същия кръг.

"Тяхната политика се провали, защото те правеха само едно нещо - провеждаха политика на икономии, без да вземат пред вид, че голяма част от населението е на ръба на оцеляването. Затова не ми изглежда достоверно, когато президентът при представянето на служебното правителство каза, "това е ново начало". Що за ново начало, след като в задкулисието стоят същите хора", възмущава се Василев.

Обстоятелството, че КТБ е банката, която често печели големи обществени поръчки, Василев обяснява с гъвкавостта ѝ за разлика от други финансови институции. И с това, че предлага най-добрата оферта. За пример дава покупката на Виваком, която КТБ придоби миналата есен заедно с ВТБ "Капитал" и разказва как през 2004 г. държавната телекомуникационна компания БТК е била приватизирана за смешна цена с посредничеството на Булброкърс, собственост на Прокопиев.

След това Василев обяснява, че Прокопиев и Огнян Донев имат политически амбиции и затова притежават вестници. За себе си казва, че никога не е използвал вестници, за да напада конкурентите си.

За позицията на Нова българска медийна група срещу президента, Василев, който е сочен за собственик на изданията и телевизиите в сянка, казва "те го критикуват, защото защитава бизнес интереси. Президентът не е свещена крава. Може да бъде критикуван."

Василев отрича да влияе на журналистите. "Не бива да подценяваме журналистите. Те имат собствено мнение и не е задължително да съвпада с мнението на членовете на правителството. На никого не се обаждам по телефона, не се появявам в ТВ7, чиято структура на собствеността се промени.", твърди той.

"Да направим обзор на медиите в България. Имаме един банкер, който подкрепя Нова българска медийна група, един депутат и майка му, чиято собственост е медийната група, един голям фармацевтичен бос и един голям предприемач, който предпочита да живее в Сингапур за по-голяма сигурност, отколкото в София. Колко медийна свобода може да има при тези обстоятелства?", пита журналистът от "Дер Щандард".

"Рисувате странна картина. Мисля, че имаме прекалено много свобода на словото. В България може да бъде казано и написано всичко. Тук критерий за обективност е колко агресивно се напада правителството, президента. Но вестниците нямат такова влияние, за разлика от телевизията и интернет порталите. Повечето сайтове са собственост на "Икономедиа", а ги менажира жената на президента", твърди Василев. На въпрос смята ли се за олигарх, той отговаря , че е толкова олигарх, колкото и Бил Гейтс, Уорън Бъфет, Ричард Брансън, Бернар Арно. Но казва, че не е олигарх в смисъла на бизнесмен, който има връзки с правителството и ги използва в бизнеса си.

На въпрос за политическите му убеждения Василев казва, "аз не съм банка на ГЕРБ, нито на БСП, нито на ДПС. За мен най-важна е стабилността, защото от нестабилност бих загубил много, от падането на валутния борд, например."

 

На въпрос защо точно сега се появява това интервю, Огнян Минчев обясни пред БНР, че политическата криза е изострила вътрешните конфликти в олигархичната среда и създава предпоставки за подобни боричкания.

Забележка на редактора от 19.45 часа: Превод на интервюто беше публикуван в Mediapool по обед - около 12.30 часа. За близо седем часа под него се събраха около 400 коментара, което е своеобразен рекорд за темата на публикацията.

 

Справка показа "любопитна" подробност. От един IP адрес имаше по 50-60 коментара с "унищожителни" лозунги към съсобственика в "Икономедиа" Иво Прокопиев и ругателства към президента Росен Плевнелиев. За "разнообразие" един автор се повтаряше през няколко постинга, като съдържанието на коментара му бе едно и също с леки промени на една-две думи.

 

Това всичкото показва, че някой активно се е погрижил да обработва читателското мнение. Обикновено този труд се заплаща.

 

Впрочем същите наблюдения сподели във Фейсбук и главният редактор на сайта OFFnews Владимир Йончев.

 

Не е трудно да се направи извод кой поръчва "обективни" коментари под публикации в електронни издания. Още повече, че критичните мнения към интервюирания Ц.В. и ръководената от него банка, веднага са удавяни в атаки към президента и Прокопиев.

Споделяне

Още по темата

Още от България

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?