Президентът подкани НС за единна българска позиция към сирийската криза

МС осигури две сгради с допълнителни 350 места за настаняване, едното вероятно щяло да е в София

Президентът Росен Плевнелиев с външния министър Кристиян Вигенин. Сн. БГНЕС

Президентът Росен Плевнелиев призова за изработване на единна българска позиция по кризата в Сирия преди неговото участие в сесията на Общото събрание на ООН в Ню Йорк. Форумът ще се проведе в края на месеца.


"България трябва да има единна позиция, а тази позиция може да бъде изкована в парламента. Същевременно днес ние имаме много и най-различни позиции на различни политици, различни интерпретации на единия към другия, не просто само големите сили и не просто Европейския съюз, който е решителен с ясна позиция по въпроса, но и много държави около нас - Албания - категорична позиция, Румъния - категорична позиция, в България все още, за съжаление, не сме стигнали дотам. Във връзка с кризата в Сирия, убеден съм, че следващата седмица на ниво президент и правителство ще има обща позиция", каза в сряда Плевнелиев, който присъства на XI-ата международна конференция "Сигурността в Югоизточна Европа - в търсене на интелигентни решения" в София.


Той определи своята позиция и тази на правителството за много сходни. Припомни, че с химическата атака срещу цивилни в Сирия е извършено престъпление срещу човечеството и виновните трябва да бъдат посочени и наказани.

Президентът предизвика раздразнение сред управляващите с изявлението си в началото на месеца, че неговата позиция е като тази на Барак Обама и Франсоа Оланд, че "виновните трябва да бъдат посочени и наказани". Плевнелиев не се е обявявал директно за военна намеса в Сирия, но от самото начало настоява за дебат и формиране на единна българска позиция.


Правителството е против какъвто и да е военен отговор срещу режима на Башар Асад и призовава за решение в рамките на Съвета за сигурност на ООН, макар че Русия и Китай блокираха искането на САЩ и Франция за ограничена военна намеса. Сега обаче ситуацията е различна, тъй като американският президент отложи плановете си въздушни удари, приемайки предложението на Русия Асад да предаде химическите си оръжия под международен контрол. Все още не е ясно докъде ще стигне тази инициатива, към която повечето западни съюзници са силно скептични.


Плевнелиев отбеляза постигнатата единна позиция на ниво ЕС по Сирия и похвали министъра на външните работи, че България участва активно на срещата във Вилнюс и сме успели да дадем своя принос за формирането на общата позиция на Евросъюза.
В края на миналата седмица седмицата външните и военните министри на ЕС се обединиха около мнението, че химическата атака от 21 август край Дамаск е вероятно дело на сирийския режим, но евентуална атака срещу силите на Башар Асад трябва да изчака доклада на инспекторите на ООН.


Плевнелиев коментира, че вижда разлика между своята позиция, изразена преди три седмици, и тази на ЕС.

Той поясни, че решил да не свиква прибързано Консултативния съвет по национална сигурност, защото в онзи момент това щяло да постави държавата в неизгодна позиция заради променливите позиции на големите сили. "Следя внимателно ситуацията и ще свикам КСНС, когато преценя, че това отговаря на интересите на нацията", каза Росен Плевнелиев.

По повод ускорения приток на бежанци той призна, че проблемът не е лесен, защото заварва страната неподготвена, но вече бил постигнат прогрес.

Плевнелиев обяви атентата в Сарафово за българския Nine Eleven, по аналогия с терористичните атаки срещу САЩ на 11 септември 2001 г. Той изрази надежда, че след това кърваво събитие България е по-готова за борба срещу тероризма. "Това беше един много тежък за разкриване атентат, който в момента е на своята финална фаза на подготовка за предявяване и на обвинение срещу тези, които го извършиха", каза Плевнелиев.

Именно с резултатите от това разследване той обоснова и констатацията си, че българските служби се интегрират все по-умело и по-ефективно в евроатлантическото семейство.

"Доказателството е казусът с участието на "Хизбула" в терористичния атентат в Сарафово, както и изключителните усилия, а и много добрите резултати, които се постигнаха пред очите на нацията и международната общност. Това беше един много тежък за разкриване атентат, който в момента е на своята финална фаза на подготовка за предявяване и на обвинение срещу тези, които го извършиха", каза Плевнелиев.

Сирийски бежанци ще бъдат настанявани и близо до София


Междувременно вътрешният министър Цветлин Йовчев обяви в сряда, че Министерският съвет е осигурил две сгради, където да бъдат настанени още 350 сирийски бежанци. От думите му не стана ясно къде се намират те, като уточни единствено, че "вероятно едно от тези места ще е в София".

Осигурени са лекарства и медицинско обслужване за бежанците, а и екипи, които да работят с тях, ако сред пристигналите у нас има хора, членуващи в организации с радикални убеждения, съобщи Йовчев.


Той за пореден път коментира, че до края на годината броят на бегълците от близкоизточния конфликт у нас може да достигне между 6000 и 10 000 души. Според Йовчев, ако горната граница бъде достигната, грижата за тях ще струва на държавата 10.1 млн. лв.


"Сега през границата преминават средно 50-60 бежанци на ден, но ако се увеличи техният брой, например до 500 души на ден, може да се направи и палатков лагер. Теренът за такъв лагер е почти подготвен. В такава ситуация ще се търси помощ от ЕК през еврокомисаря Кристалина Георгиева, ще се разполагат и фургони", добави министърът, уточнявайки, че навлизането на сирийци засега не е променило криминогенната обстановка в България.

ДАНС и МВР са разработили методи как да действат в големи общности от бежанци от Сирия, за да се гарантира сигурността на страната, посочи Йовчев. Както и при посещението си в Брюксел преди два дни, в сряда той отново посочи, че страната ни ще поиска финансова помощ от ЕК, но дори и такава да бъде отпусната, няма да е голяма.


"България е получила уверения, че ще получи техническа помощ във вид на експерти, които да организират посрещането на бежанци. Ще искаме и допълнително хора и технически средства при посрещането на емигранти, ако техният брой продължи да се увеличава. Търсят се начини за финансова помощ от ЕК - България е получила апликационна форма за финансова помощ, тя още днес ще бъде попълнена и предадена в Брюксел. Тази помощ няма да е голяма, защото бюджетът на ЕК за тази цел е изчерпан", заяви Йовчев.


От думите му стана ясно още, че България работи по проблема и с Върховния комисариат по бежанците и с министерствата на външните работи на Гърция и на Турция за решаване на текущи въпроси. Търсят се възможности да се осигурят още преводачи, защото у нас малко хора владеят арабски.


"Чужденците, които нелегално преминават граница, извършват престъпление по Наказателния кодекс и подлежат на задържане. Трябва да се осигури процедура за получаване на статут за бежанец, която по закон е шест месеца, сега е намалена до три месеца и ще падне още", добави МВР шефът.


За пореден път Йовчев повтори, че евентуалното затваряне на границата ни е "изключително крайна мярка", подчертавайки, че "България ще направи всичко необходимо, за да изпълни ангажиментите си по много международни споразумения, свързани с хуманитарна помощ на бежанци". Допълни и, че сега 3600 души са със статут на бежанци у нас, от които 1400 са от Сирия.

В същото време се прави предварителна подготовка за спешно евакуиране на българите в Сирия и Ливан, ако се стигне до там.


"Актуализирани са списъците на пребиваващите в региона. В Сирия са около 200 български граждани, само 20 от тях са регистрирани в посолството, а в Ливан са около 380. Сключени са предварителни договори за блокирана на места за евакуация на българите с хора по маршрута Бейрут-Ларнака. Поддържаме редовна връзка с посолствата в Гърция, Кипър, Бейрут за договаряне на квота за евакуация. Планира се при ескалация на обстановката да започне евакуацията на членовете на семействата на нашите дипломати в тези посолства", добави още министър Йовчев.

Споделяне

Още по темата

Още от България